Министарство заштите животне средине формирало радну групу за смањење аерозагађења

Министарство заштите животне средине формирало радну групу за смањење аерозагађења

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да загађење ваздуха има огроман утицај на животну средину и здравље садашњих и будућих генерација  и да је Министарство формирало радну групу за смањење аерозагађења како би се системски решио овај проблем.

„Проблем аерозагађења није настао јуче, цивилизацијски је проблем, на  последице загађења ваздуха указује и Светска здравствена организација. Аерозагађење је узроковано емисијом штетнх честица које у ваздух емитују индустрија, грејање на угаљ и мазут, саобраћај али и прашина и полен.  Потребно је да се читаво друштво и привреда прилагоде међународним еколошким стандардима како бисмо заиста почели да водимо рачуна о свим елементима здраве животне средине, а ваздух је први и основни“, указао је Триван.

„ Формирали смо радну групу како би се договорили како практично да радимо, како да смањимо загађења ваздуха, и то је питање свих секторских политика, свих локалних самоуправа  и свих грађана Србије-шта свако од нас може да учини за бољи квалитет ваздуха “, рекао је министар Триван.

Задатак Радне групе за смањење аерозагађења је да идентификује средину која је посебно угрожена услед степена аерозагађења већег од дозвољеног, узроке који су довели до повећања степена аерозагађења, као и да предложи мере за његово смањење. Радна група која укључује представнике министарстава и других државних органа, локалних самоуправа, стручних удружења и института састајаће се периодично, руководећи се потребом за ефикасном реализацијом активности.