Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Шведска агенција за животну средину потписале Споразум о сарадњи за Програм „ЕНВАП 3“

Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Шведска агенција за животну средину потписале Споразум о сарадњи за Програм „ЕНВАП 3“

stana-bozovic-ulrik-vestman-i-milan-stevanovicДанас је званично представљен Програм „Припрема за преговоре у процесу приступања Републике Србије Европској унији, у области заштите животне средине - ЕНВАП 3“, за чију ће реализацију Влада Краљевине Шведске донирати Влади Србије три милиона евра. Програм ће бити усмерен на подршку ресорном Министарству, преговарачкој групи за припрему преговора, Агенцији за животну средину, као и на спровођење комуникационих стратегија неопходних за успешну реализацију Програма.

„Екологија је веома важна област којом се треба континуирано и темељно бавити и која захтева координисано деловање свих релевантних институција, али и самих грађана. Донација Влада Краљевине Шведске, чија је вредност око три милиона евра, треба да помогне Влади Србије на њеном путу евроинтеграција, а с обзиром на то да је Поглавље 27, које се тиче заштите животне средине, једно од најскупљих и најзахтевнијих поглавља у преговарачком процесу, веома је важно да се ова помоћ искористи на прави начин и усмери на решавање важних проблема из ове области. Влада Краљевине Шведске инвестира око 100 милиона евра укупне развојне помоћи Србији, јер је то у интересу обеју земаља и стратешка подршка Србији на њеном путу ка ЕУ“, истакао је  Њ.Е. Јан Лундин, амбасадор Шведске у Србији.

До сада је Влада Краљевине Шведске највише од свих осталих држава чланица Европске уније помагала Србији када је у питању решавања проблема из области заштите животне средине, а ова донација наставак је њихове несебичне подршке нашој земљи.

ucesnici-konferencije-program-pripreme-za-eu-pregovore-u-oblasti-zivotne-sredine-envap-3„Иако је животна средина комплексно поглавље, Влада Србије и ресорно Министарство у марту месецу ове године, уз подршку међународних и домаћих експерата, добили су подршку Европске комисије која је препоручила отварање Поглавља 27, без почетних мерила. Знамо да нас тек након отварања поглавља чека најважнији посао, те нам је финансијска помоћ Владе Краљевине Шведске више него драгоцена, јер је добра припрема за преговоре од виталног значаја за њихову успешност. О њиховој комплексности сведочи и податак да нас очекује велики посао у оквиру сектора водоснадбевања, управљања отпадом, отпадних вода и индустријског загађења, у које ће се у наредних 25 година инвестирати преко 10 милијарди евра“, рекла је Стана Божовић, државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

Влада Републике Србије је ове године усвојила четири споразума у области животне средине – Подршка развоју инфраструктуре у области животне средине (ЕИСП), Програм развоја приоритетне инфраструктуре у области животне средине (ПЕИД), Управљање хемикалијама и Програм припрема за преговоре у процесу приступања ЕУ у области заштите животне средине (ЕНВАП 3). На данашњој конференцији, за Програм „ЕНВАП 3“ је званично потписан Споразум о сарадњи између ресорног Министарства и Шведске агенције за животну средину, који су потписали Стана Божовић, државна секретарка Министарства и Улрик Вестман, високи представник Шведске агенције за животну средину.

Имајући у виду да Србију на путу до Европске уније чекају бројни изазови, веома је важно да се и јавност упозна са Програмом који се тиче припреме за преговарачки процес. „Битна компонентна овог Програма је и комуникација са грађанима, како би се повећала видљивост реформи у различитим сегментима животне средине. Медији ће у томе имати кључну улогу, јер је неопходно приближити грађанима важност заштите животне средине, али и упознати их са резултатима преговора из ове области“, навео је Срђан Мајсторовић, заменик директора Канцеларије за европске интеграције.