Министарски панел о клими и животној средини у Југоисточној Европи

Министарски панел о клими и животној средини у Југоисточној Европи

image-7e8cb5cc6e7875d235c8c5284a50783df840a498773491fff0f3c7a40115b25b-V„Имајући у виду појаву нових проблема у области животне средине као и предложена решења која су дефинисана у оквиру циљева одрживог развоја, Париске конференције, Берлинског процеса из 2014. Србија ће играти значајну улогу у контексту читаве Европе”, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић и додала да је Србија као и остале државе Југоисточне Европе, кренула напорном путањом ка ЕУ, обећавши својим грађанима побољшање животног стандарда, економске реформе и развој инфраструктуре.

Божовић је изразила надање да ће се у будућности овај регион сматрати местом које шири стабилност ка другим регионима и земљама, дели драгоцено искуство стечено током процеса придруживања ЕУ и игра важну улогу у пружању подршке принципима суседске политике ЕУ.

„Регион Југоисточне Европе је препознат као регион веома осетљив на климатске промене. То потврђује и последњих неколико година које су биле обележене поплавама, сушом и другим екстремним догађајима. Споразум постигнут током Париске конференције, пружа одличну основу за смањење негативних последица и обезбеђивање „зеленог“ и одрживог развоја и у региону југоисточне Европе. Сарадња земаља југоисточне Европе је од кључног значаја“, истакла је државни секретар и рекла да је рад на унапређењу стања животне средине и развоју система управљања почео је 90-их година кроз једну од компоненти Регионалног програма реконструкције животне средине (ReREP) у оквиру Пакта о стабилност, док смо сада на почетку новог миленијума и имамо обавезу да размотримо еколошке импликације инфраструктурног развоја.

Државни секретар Божовић је рекла да је у региону Југоисточне Европе дошло је до губитка 800.000 радних места посматрано у односу на 2008. годину, што је преко 2 милиона људи довело до руба сиромаштва и закључила да је изградња јаке и одрживе економије, решавање неједнакости, проналажење решења за ублажавање ефеката климатских промена и изградња мирног друштва и стабилних институција, су неки од главних приоритета за сарадњу у Југоисточној Европи када је у питању агенда за период након 2015. године.