Министарки Ирени Вујовић кључ града и признање „Почасни грађанин општине Рума“

Вујовић Рума свечаност 1

Министарки Ирени Вујовић кључ града и признање „Почасни грађанин општине Рума“

Министарки заштите животне средине Ирени Вујовић данас су, на свечаности поводом обележавања Дана општине, уручени кључ града и признање „Почасни грађанин општине Рума“ за подршку и помоћ у заштити животне средине на територији ове општини.

Вујовић Рума свечаност 2

Вујовић Рума свечаност 3Вујовић је честитала Дан општине, захваливши председници Александри Ћирић и свим грађанима на вредном признању.

„Част ми је што сте ме изабрали за почасног грађанина, али ме то признање уједно и обавезује да наставим са својим тимом посвећено и марљиво да радим за чистију и зеленију Руму. Током три године, у еколошке пројекте у Руми уложено је више од 350 милиона динара, чиме смо директно утицали на боље услове живота за све. Доделили смо значајна средства за замену котларнице и прелазак на еколошки прихватљивији енергент, као и за пошумљавање, озелењавање и чишћење дивљих депонија. Највећа средства доделили смо за пројекат који је најзначајнији за грађане – а то је затварање, санација и рекултивација несанитарне градске депоније, која се налази на само 2,5 километара од првог насељеног места. Ми смо обећали грађанима Руме да ћемо решити проблем депоније на којој се 40 година неправилно одлагао отпад, а данас могу да се увере да испуњавамо обећање“, рекла је Вујовић.

Вујовић Рума свечаност 4Према њеним речима, депонија је деценијама представљала највећи еколошки проблем овог краја, а сада је при крају прва фаза радова и ускоро се очекује почетак радова на другој фази.

„Када све завршимо, можемо да будемо поносни што ћемо будућим генерацијама оставити у наслеђе зелену оазу, а не еколошку бомбу која је нама остављена да је ми решавамо“, рекла је Вујовић додајући да очекује да ће наредне године у Руми почети реализација још једног важног еколошког пројекта - изградња недостајуће канализационе мреже, а затим и постројења за прераду отпадих вода.

Вујовић Рума свечаност 5Вујовић је истакла да су, само у оквиру ресора који води, током последње три године уложена значајна средства у еколошке пројекте.

„Заједно смо показали да имамо довољно снаге, енергије и воље да се боримо за бољу будућност. Покренули смо замајац зелених промена и данас градимо модерне регионалне и рециклажне центре, недостајућу канализациону мрежу широм земље, постројења за пречишћавање отпадних вода – што су све капитални пројекти којима мењамо зелену слику Србије на боље“, рекла је Вујовић.