Министарка Вујовић: Већа заступљеност еко возила смањује штетан утицај транспорта на животну средину

Министарка Вујовић: Већа заступљеност еко возила смањује штетан утицај транспорта на животну средину

Министарка Вујовић: Већа заступљеност еко возила смањује штетан утицај транспорта на животну средину

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас, са председницом Владе Аном Брнабић, Центар за прикупљање и обраду података о саобраћају на аутопутевима, што ће повећати безбедност путника и новоинсталирани пуњач за електричне аутомобиле на наплатној станици Београд, који ће допринети већој употреби еколошких возила у Србији.

Говорећи о еколошком аспекту, министарка Вујовић је рекла да Влада Србије кроз субвенционисање куповине нових електричних и хибридних возила и изградњу неопходне пратеће инфраструктуре, подстиче прелазак на еколошки чистија возила.  - Имамо могућност да подржимо грађане кроз субвенције еко возила, а важно нам је и да имамо довољно електро-пуњача да испрате субвенцију. Тиме јасно показујемо да је Влади Србије, и ресорном министарству на чијем сам челу, изузетно стало да се ухватимо у коштац са аерозагађењем и да се боримо још брже и снажније са проблемом који смо наследили и који траје више од 30 година. Ако успемо да смањимо аерозагађење и за неколико процената, ми смо успели у томе – рекла је Вујовић.  Министарка је навела да је саобраћај свуда у свету, посебно у великим градовима, значајан узрочник аерозагађења, са просечном емисијом угљендиоксида од 22 одсто, а партикуларних честица 12 одсто. Према неким предвиђањима, у Европи ће наредних година свако треће возило бити на еколошки прихватљивији погон, што је стандард којем и Србија тежи.  - На нашим путевима тренутно има око 4.000 електро и хибридних возила. Позивам све заинтересоване фирме и грађане који би прешли на ову врсту превоза, да се пријаве за подршку државе. Само одрживим системима и већом заступљеношћу возила на алтернативни погон може се смањити загађење које долази од саобраћаја – рекла је она.  Министарка Вујовић је истакла да се у ресору заштите животне средине паралелно ради и на реализацији других пројеката којима је циљ унапређење квалитета животне средине. Подсетила је да је јединицама локалних самоуправа стављено на располагање 400 милиона динара, кроз конкурсе за пројекте пошумљавања и замену котларница за грејање правних и физичих лица. - Конкурс за ова средства је завршен а први уговори ће бити потписани већ у наредних десетак дана. До сада се пријавило око 30 локалних самоуправа за замену котларница за правна лица, исто толико за пошумљавање и њих осам за замену приватних ложишта. То је још један од наших начина борбе за чистији ваздухГоворећи о еколошком аспекту, министарка Вујовић је рекла да Влада Србије кроз субвенционисање куповине нових електричних и хибридних возила и изградњу неопходне пратеће инфраструктуре, подстиче прелазак на еколошки чистија возила.

- Имамо могућност да подржимо грађане кроз субвенције еко возила, а важно нам је и да имамо довољно електро-пуњача да испрате субвенцију. Тиме јасно показујемо да је Влади Србије, и ресорном министарству на чијем сам челу, изузетно стало да се ухватимо у коштац са аерозагађењем и да се боримо још брже и снажније са проблемом који смо наследили и који траје више од 30 година. Ако успемо да смањимо аерозагађење и за неколико процената, ми смо успели у томе – рекла је Вујовић.

Говорећи о еколошком аспекту, министарка Вујовић је рекла да Влада Србије кроз субвенционисање куповине нових електричних и хибридних возила и изградњу неопходне пратеће инфраструктуре, подстиче прелазак на еколошки чистија возила.  - Имамо могућност да подржимо грађане кроз субвенције еко возила, а важно нам је и да имамо довољно електро-пуњача да испрате субвенцију. Тиме јасно показујемо да је Влади Србије, и ресорном министарству на чијем сам челу, изузетно стало да се ухватимо у коштац са аерозагађењем и да се боримо још брже и снажније са проблемом који смо наследили и који траје више од 30 година. Ако успемо да смањимо аерозагађење и за неколико процената, ми смо успели у томе – рекла је Вујовић.  Министарка је навела да је саобраћај свуда у свету, посебно у великим градовима, значајан узрочник аерозагађења, са просечном емисијом угљендиоксида од 22 одсто, а партикуларних честица 12 одсто. Према неким предвиђањима, у Европи ће наредних година свако треће возило бити на еколошки прихватљивији погон, што је стандард којем и Србија тежи.  - На нашим путевима тренутно има око 4.000 електро и хибридних возила. Позивам све заинтересоване фирме и грађане који би прешли на ову врсту превоза, да се пријаве за подршку државе. Само одрживим системима и већом заступљеношћу возила на алтернативни погон може се смањити загађење које долази од саобраћаја – рекла је она.  Министарка Вујовић је истакла да се у ресору заштите животне средине паралелно ради и на реализацији других пројеката којима је циљ унапређење квалитета животне средине. Подсетила је да је јединицама локалних самоуправа стављено на располагање 400 милиона динара, кроз конкурсе за пројекте пошумљавања и замену котларница за грејање правних и физичих лица. - Конкурс за ова средства је завршен а први уговори ће бити потписани већ у наредних десетак дана. До сада се пријавило око 30 локалних самоуправа за замену котларница за правна лица, исто толико за пошумљавање и њих осам за замену приватних ложишта. То је још један од наших начина борбе за чистији ваздухМинистарка је навела да је саобраћај свуда у свету, посебно у великим градовима, значајан узрочник аерозагађења, са просечном емисијом угљендиоксида од 22 одсто, а партикуларних честица 12 одсто. Према неким предвиђањима, у Европи ће наредних година свако треће возило бити на еколошки прихватљивији погон, што је стандард којем и Србија тежи.

- На нашим путевима тренутно има око 4.000 електро и хибридних возила. Позивам све заинтересоване фирме и грађане који би прешли на ову врсту превоза, да се пријаве за подршку државе. Само одрживим системима и већом заступљеношћу возила на алтернативни погон може се смањити загађење које долази од саобраћаја – рекла је она.

Министарка Вујовић је истакла да се у ресору заштите животне средине паралелно ради и на реализацији других пројеката којима је циљ унапређење квалитета животне средине. Подсетила је да је јединицама локалних самоуправа стављено на располагање 400 милиона динара, кроз конкурсе за пројекте пошумљавања и замену котларница за грејање правних и физичих лица.
- Конкурс за ова средства је завршен а први уговори ће бити потписани већ у наредних десетак дана. До сада се пријавило око 30 локалних самоуправа за замену котларница за правна лица, исто толико за пошумљавање и њих осам за замену приватних ложишта. То је још један од наших начина борбе за чистији ваздух  – рекла је Вујовић.

Када је реч о електро - пуњачима, поред постојећих пет на наплатним станицима у Србији, ЈП Путеви Србије инсталирало је још три ултра брза електро – пуњача, који се налазе на наплатној станици "Београд", смер Ниш - Београд, и на платоу бивше наплатне станице "Ниш" у оба смера, ка Београду и ка Нишу, чија је употреба сада бесплатна за кориснике. Пуштањем у рад модерног центра за прикупљање и обраду, омогућена је обрада података са надзорних камера и наплатних станица на аутопуту, а са истог места се управља и саобраћајном сигнализацијом, што ће, уз електро-пуњаче и еколошки аспект, повећати безбедност путника у саобраћају.