Министарка Вујовић обишла реконструисану блоковску топлану у Осечини

Вујовић

Министарка Вујовић обишла реконструисану блоковску топлану у Осечини

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је реконструисану блоковску топлану у Осечини, где је стара котларница на угаљ замењена новом на пелет и где ће бити повезан и нови топловод, на који ће сада бити прикључено више од 60 домаћинстава и 7 привредних објеката у 4 зграде, на 4.500 квадратних метара.

Вујовић 1„Котлови су били толико дотрајали да је сваки почетак грејне сезоне био ризичан, значајно су утицали и на лошији квалитет ваздуха. Налазили су се у приземљу стамбене зграде, па је стара котларница била и небезбедна. Реализацијом овог пројекта грађанима је омогућено ефикасније и еколошки прихватљивије грејање, без чађи и штетних честица у ваздуху, како је то било свих претходних деценија. Подсетићу вас да Министарство из године у годину све више средстава улаже у замену старих котлова у јавним установама и индивидуалним ложиштима, као и да је Влада Републике Србије недавно донела Закључак којим се свим јавним установама препоручује гашење котларница на угаљ, мазут и лож уље у наредне две године. Зелена Србија наш је циљ, а смањење аерозагађења апсолутни приоритет", рекла је министарка Вујовић.

стари котаоУкупна вредност пројекта је 30,9 милиона динара, a ове године за суфинансирање замене котлова укупно је обезбеђено 390 милиона динара - 220 милиона за замену котлова у јавним установама и 170 милиона за замену у индивидуалним ложиштима.

Ово је један у низу пројеката које Министарство спроводи у Осечини у сарадњи са локалном самоуправом. Поред замене котлова, током претходне две године у Осечини су уклоњене две депоније и на њиховим местима изграђени су дечији ЕКО паркови, и то у Улици цара Лазара и у стамбеном насељу Пецка. Укупна вредност оба пројекта била је 10 милиона динара.

Планирано је да се до краја године реализује и пројекат „Да Осечина продише“ који подразумева озелењавање обилазнице око места Варошица.

нови котао