Министарка Вујовић: Наш циљ је Србија без депонија

Министарка Вујовић: Наш циљ је Србија без депонија

Министарка Вујовић: Наш циљ је Србија без депонија

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са председником општине Богатић Миланом Дамњановићем уговор о преносу финансијских средстава локалној самоуправи за суфинансирање санације и рекултивације несанитарне депоније у насељу Совљак. За реализацију овог пројекта ресорно министарство ће издвојити 29 милиона динара, а преосталих шест милиона обезбедиће општина Богатић из свог буџета.

Вујовић је навела да се локална самоуправа обратила министарству за помоћ у решавању проблема депонија у тој општини, на којима је неправилно одлаган отпад у претходних 30 година. Према њеним речима, једна од привремених депонија у Богатићу која захтева хитну санацију је депонија Совљак и она ће уз подршку министарства ускоро бити санирана и рекултивисана.

Министарка Вујовић: Наш циљ је Србија без депонија-Одлучни смо да решимо проблем депонија у Србији и држава за ту намену издваја значајна средства, како за уклањање мањих сметлишта, тако и за санацију и рекултивацију несанитарних депонија које загађују земљиште, воду и ваздух. Локалне самоуправе не могу саме да реше тај проблем и држава је ту да помогне, али исто тако захтевамо од локалних инспекција да појачају надзор како се на истим местима не би поново правиле депоније – рекла је Вујовић.

Министарка Вујовић: Наш циљ је Србија без депонијаМинистарка је подсетила да је током септембра спроведена акција чишћења око 500 дивљих депонија у 43 града и општине, којима су на јавном конкурсу одобрена средства за ту намену.

-Наш циљ је Србија без депонија. Убрзано радимо на пројектима за изградњу зелене инфраструктуре – регионалних и рециклажних центара, што ће омогућити  да се отпад на територији наше земље збрињава и третира по највишим еколошким стандардима. Успостављањем модерних система за управљање отпадом стварамо услове да несанитарне депоније буду затваране, саниране и рекултивисане – рекла је Вујовић.