Министар Триван: Важна подршка грађана и еколошки одговорних компанија

Министар Триван: Важна подршка грађана и еколошки одговорних компанија

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да су ова и следећа година, године великих промена у заштити животне средине у Србији,  указујући да је за успешност достизања еколошких стандарда важан стратешко законодавни оквир, практична примена закона који ће бити донети до краја године али да је посебно драгоцена, подршка грађана, и друштвено, еколошки одговорних компанија, као и  цивилног друштва и медија.

„Законима и законским решењима у области климатских промена,у области  управљања отпадом, пластиком за једнократну употребу и амбалажним отпадом, као и Законом о буци, драматично ће се променити животна средина“, указао је министар Горан Триван, на конференцији за медије компаније „ДМ-дрогерие маркт“, која је у свим дрогеријама на територији Србије и Македоније у потпуности повукла пластичне амбалажне кесе из продаје. Ова регионална еколошка кампања спроводи се у сарадњи са македонским министарством надлежним за послове заштите животне средине.

Триван је указао да здрава животна средина нема границе нити цену, да је значајнија од сваког имовинског добитка а нарочито профита. Захвалио је ДМ компанији и свим друштвено и еколошки одговорним иностраним и домаћим компанијама које у Србији доносе и примељују еколошку праксу  и тако значајно доприносе здравој животној средини.

„Захваљујем нашим грађанима што не купују пластичне кесе и што мисле о животној средини“, рекао је министар Триван.

Министарство је, навео је Триван, могло да забрани употребу пластичних кеса и та могућност увек постоји, али смо, захваљујући кампањи о погубном утицају пластичних кеса на животну средину, добили одговор грађана и трговинских ланаца да је кроз наплату пластичних кеса њихова производња смањена  за 80 посто, а њихова потрошња  од 60 до 80 посто.

„Сада смо отишли корак даље, дајући могућност и овлашћења заинтересованим општинама и локалним самоуправама да као Београд сами одлуче да ли ће да  забране употребу пластичних кеса“, казао је министар и  позвао и друге трговинске ланце  и трговине да учине мале али и крупне кораке одговорним односом према друштву у коме послују и према животној средини.

Предраг Петровић, члан управе ДМ дрогерие маркт Србија и Северна Македонија, истакао је да је одлука о потпуном повлачењу пластичних амбалажних кеса из дм дрогерија уследила као логичан наставак еколошки освешћеног пословања компаније: „Компанија ДМ је још 2012. године почела са наплатом великих кеса, а од 2018. године новац од наплате малих рециклираних кеса усмерава се на велики еколошки пројекат. „Почевши од саме производње, до паковања и садржине производа, на сваком кораку настојимо да будемо одговорни према нашој околини, као и да едукујемо купце о одрживим начинима живота. Тако их сада позивамо да, ношењем сопствених торби за вишекратну употребу, дају свој допринос у очувању животне средине за будуће генерације.“