Министар Триван уручио признање за ЕКО аутомобил године у Србији

Министар Триван уручио признање за ЕКО аутомобил године у Србији

1Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван уручио је данас признање компанији Опел, изабраном победнику за еколошки аутомобил године у Србији, у оквиру сајамске“ манифестације "DDOR BG CAR SHOW 06". Тиме је још једном наглашена „зелена“ димензија овогодишњег сајма аутомобила који је био јединствен у односу на претходне у промовисању неопходности заштите животне средине.

Ово је седма година за редом да компанија Метро Маркет у сарадњи са другим организација организује избор за „ЕКО аутомобил године у Србији“. У циљу промовисања еколошких прихватљивих аутомобила на тржишту Србије, у конкуренцији од дванаест аутомобила, за аутомобил са најбољим карактеристикама у односу на животну средину изабран је Opel Crossland X B1.6DT Ecoflex MT5.

2Министарство животне средине подржава настојање привредних субјеката да своје пословање унапређују у односу на животну средину, односно аутомобилску индустрију да изналажењем нових техничких решења смањи еколошки притисак на животну средину, рекао је министар Триван. „Министарство заштите животне средине је партнер свима који размишљају шта урадити да грађани имају бољу животну средину, здравије услове живота, чист ваздух, а при том, а у условима да привреда и даље успешно послује. Развијени свет говори да је то могуће, а наше је да у Србији то применимо“ истакао је Триван. Министарство ће настојати да се примењују еколошки стандарди којима ће Србија ићи у корак са светом и смањивати употреба најстаријих и најлошијих аутомобила, јер то није питање животног стандарда, већ питање квалитета животне средине, питање здравља и живота људи, нагласио је министар Триван.

Представници награђених аутомобилских компанија изразили су своје задовољство снажно исказаним опредељењем Министарства заштите животе средине да подржи мере којима ће се утицати на веће присуство аутомобила у Србији са еколошки бољим карактеристикама.

Доделом оваквог признања још једном је указано у ком правцу би требало да размишљају потенцијални купци, али и увозници аутомобила, и афирмисана техничка решења која доприносе очувању животне средине и природе.