Министар Триван у својству потпредседника УНЕА на видео-састанку УНЕП-а

Министар Триван у својству потпредседника УНЕА на видео-састанку УНЕП-а

Министар заштите животне средине Горан Триван у својству потпредсдника Скупштине УН за животну средину (УНЕА),  учествовао је на неформалном видео- састанку представника држава чланица Програма Уједињених Нација за животну средину (УНЕП)  који је одржан на позив извршне директорке УНЕП-а Ингер Андерсон.

Представници 192 државе чланице Програма уједињених нација за животну средину, позвани су да размене мишљења и идеје о концепту развоја Средњорочне стратегије УНЕП-а за период 2022-2025, као и о будућој улози УНЕП-а  која треба да пружи одговор на пост ковид  кризу.

Ингер Андерсон је представила  календар активности до краја 2020, као и визију која треба бити адекватан одговор на глобалну здравстсвену и еколошку кризу. Указала је да је пандемија корона вируса највећа глобална криза још од Другог светског рата, која пружа светским лидерима шансу, али и обавезу да трансфоришу друштво и  у времену које долази, заштите добробит будућих генерација. Истакла је да су УН и пре појаве ЦОВИД 19 упозоравале да ће климатске промене утицати на појаву и ширење заразних болести. Нагласила је да је веома важно да се већ сада почне са припремама за одрживи зелени опоравак после пандемије и да спровођење Париског споразума о климатским променама и Агенде 2030 са циљевима одрживог развоја немају алтернативу. Истакла је да је УНЕП свестан неопходности великих промена и трансформације читавог УН система у наредном периоду, како бисмо се адекватно припремили за године које долазе и позвала присутне високе представнике држава да дају свој допринос у дефинисању приоритета будуће Стратегије и улоге УНЕП-а.

Министар Горан Триван био је први представник који се обратио учесницима састанка, истакавши да је сада време да спасимо планету и здравље, тако што ћемо потпуно променити начин размишљања и деловања, имајући у виду да све досадашње акције, посебно оне посвећене борби против климатских промена нису уродиле плодом. „ Да може све бити другачије, доказују вести и сателтиски снимци који ових дана  из различитих делова света  сведоче да је планета мање загађена, да су чистије воде и ваздух,  јер је затварањем фабрика, смањивањем индустријске активности и саобраћаја, смањено емитовање гасова који утичу на загађење и климатске промене“, рекао је министар Триван и указао да је потребно радити на истим циљевима, у  координацији и сарадњи, јер ниједна земља не може самостално да достигне глобалне изазове.  Он је рекао да УНЕП  видимо  као глобалног лидера и покретачку снагу у том процесу, и  консатовао да постоји висок степен сагласности између европског Зеленог договора и политике коју спроводи УНЕП, и да су то циљеви које Србија подржава и којима тежи.

Триван је указао да је  потребно укључити академску и научну  јавност како бисмо истражили повезаност погоршања стања екосистема, деградацију биодиверзитета и претеране експлоатације врста са настанком пандемије корона вируса. Подсетио је да је подизање капацитета на свим нивоима важан услов напретка, партнерства са УН агенцијама, НВО скетором, као и између држава чланица, апострофирајући регионалну сарадњу и размену искустава. Казао је да су за Србију приоритетне регионалне активности, посебно јачање сарадње између земаља како бисмо наставили заједничку борбу против аерозагађења, губитка биодиверзитета и климатских промена. Додао је да је Србија започела озбиљне промене у животној средини, преносећи богато европско закондавство и искуство и да је у својој Преговарачкој позицији за Поглавље 27 дефинисала приоритетне активности које ће допринети много бољем квалитету живота грађана и да се са „Egzitom“ планира покретање велике акције пошумљавања, која има амбицију да се прошири на регион  као најефикаснији и наједноставнији начин ублажавања климатских промена.

Представник Чилеа истакао је важност повезивања свих будућих акција са Агендом 2030. Представник САД рекао је да је кључна подршка УНЕП-а као и обезбеђивање циркуларности у правцу одрживе производње и потршње  и подржао  ставове минстра Тривана још једном наглашавајући значај интензивније сарадње УНЕП-а са земљама чланицама и значајнију подршку кроз конкретне пројекте и акције.

Сумирајући резултате рада у оквиру радних група, закључено је да УНЕП у наредном периоду треба да се фокусира на приоритете, на имплементацију циљева одрживог развоја и мултилатералних споразума, на зелени раст и циркуларну економију, опоравак после корона кризе, као и на начине збрињавања огромних количина инфективног медицинског отпада насталог током пандемије.

Секретаријат УНЕП, организоваће до 13. маја још 2 алтернативне видео-сесије „Discovery“ чији је циљ да се у неформалном флексибилном окружењу, подржи израда  Средњорочне стратегије УНЕП за период 2022-2025.