Министар Триван у Стејт Департменту и на америчко-српској пословној конференцији у Мериленду

Министар Триван у Стејт Департменту и на америчко-српској пословној конференцији у Мериленду

1-stejt-department-goran-trivan-i-dzudit-garberМинистар заштите животне средине Горан Триван у наставку радне посете Сједињеним Америчким државама разговарао је у Стејт Департменту у Вашингтону са Џудит Гарбер која је, као вршилац дужност помоћника америчког државног секретара, задужена за међународна питања животне средине, океане и науку. У отвореном разговору обострано је изражена спремност за размену  искустава, као и јачање дијалога и сарадње између Србије и Сједињених Америчких Држава.

Министар Триван ће касније данас у савезној држави Мериленд бити главни говорник на пословној конферецији посвећеној могућностима за улагања америчких компанија у Србији у области животне средине. Конференцију организују држава Мериленд и Српско-амерички пословни савет, уз присуство бројних представника америчких компанија.

Мериленд је, иначе, једна од најразвијенијих и најнапреднијих држава у САД-у у погледу заштите животне средине, са великим бројем компанија које послују уз нове и чисте технологије.

 „Као све друге земље у развоју, и Србија може доћи у ситуацију да јој се нуде и продају не баш чисте технологије. Зато је наш задатак да тражимо партнере који ће нам донети „зелене“ технологије и инвестирати пре свега у прераду отпадних вода, прераду отпада и у ремедијацију земљишта. То су области у којима Србија има највише проблема, а нема новца сама да их реши“, рекао је министар Триван.

С тога је за министра Тривана посебно важно да успостави контакте са таквим компанијама и заинтересује их за улагања у област животне средине у Србији. Он ће их позвати да посете нашу земљу да би их на лицу места упознао са конкретним пословима у животној средини у којима би могли да нађу интерес и започну пословање  у Србији.

Осим министра Тривана и амбасадора Србије у САД-у Ђерђа Матковића, на конференцији у Мериленду говориће и неки од највиших челника ове савезне државе, као што су државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит, секретар за животну средину Бен Грамблес и секретар за природне ресурсе Марк Белтон, као и представници америчких  компанија.