Министар Триван у САД: Животна средина шанса за највеће унапређење односа Србије и САД

Министар Триван у САД: Животна средина шанса за највеће унапређење односа Србије и САД

[caption id="attachment_22130" align="alignleft" width="250"]Министар Триван и државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит и неки од учесника пословне конференције Министар Триван и државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит и неки од учесника пословне конференције[/caption]

Министар заштите животне средине Горан Триван поручио је да Србија и Сједињене Америчке Државе (САД) највећи продор у унапређењу међусобних односа могу да направе у области заштите животне средине јер је она, како је истакао, неоптерећена хипотекама и представља неограничено поље за сарадњу држава.

Говорећи на српско-америчкој пословној конференцији у савезној држави Мериленд, министар Триван је позвао компаније из САД да инвестирају у Србији, посебно у областима управљања отпадним водама и отпадом.

„Према постојећим проценама, Србији су у области вода потребна улагања од око 4,9 милијарди евра, а за управљање чврстим отпадом око 900 милиона евра. За ремедијацију и деконтаминацију земљишта само на загађеним индустријским локалитетима потребно је преко 470 милиона евра“, рекао је министар Триван.

Он је додао да је Србија посебно заинтересована и за збрињавање историјског и опасног отпада, као и за обновљиве изворе енергије.

„Будући развој Србије могао би да буде заснован управо на инвестицијама у послове у заштити животне средине. Будућност подразумева разматрање недељивог троугла економије, животне средине и енергетике“, истакао је министар Триван.

„Наша амбиција је да са свим заинтересованима у свету разговарамо о инвестицијама које укључују и области од еколошког туризма, преко производње органске хране, до индустрије“, нагласио је министар Триван и позвао челнике државе Мериленд да са својом привредно-политичком делегацијом посете Србију.

Изражавајући задовољство што имају прилику да угосте министра Тривана, неки од највиших челника државе Мериленд, као што су државни секретар Џон Вобенсмит, секретар за животну средину Бен Грамблес и секретар за природне ресурсе Марк Белтон, представили су капацитете Мериленда и напоре које предузимају на плану заштите животне средине. Изразили су спремност да Србији пренесу искуства Мериленда и сагледају области у којима је могућа међусобна сарадња.