Министар Триван у САД - Делегација америчких привредника ускоро у посети Србији

Министар Триван у САД - Делегација америчких привредника ускоро у посети Србији

?

На позив министра заштите животне средине Горана Тривана, у посету Србији би већ пре краја ове године могла да дође делегација америчких привредника који послују у области  заштите животне средине.

Истичући да је његова посета Вашингтону и држави Мериленд, која је била домаћин америчко-српске пословне конференције, представљала први корак у том правцу,  министар Триван је нагласио да ће други уследити када америчка делегација дође у Београд. 

У интервјуу за Глас Америке у Вашингтону, министар Триван је рекао да је са америчким званичницима и привредницима водио бројне разговоре о сарадњи и улагањима у заштиту животне средине у Србији. „Уверен сам да ће бити прилике за америчке инвестиције у Србији, не само зато што је животна средина област неоптерећена хипотекама прошлости, него и зато што су Србији потребне инвестиције у висини од око 15 милијарди евра. То даје велик простор и могућности америчким и компанијама из других земаља које послују у области животне средине да раде у Србији“, рекао је министар Триван. „Реч је о огромном новцу који ми немамо, али га можемо наћи привлачењем инвестиција из света и у фондовима Европске уније“, рекао је министар Триван. Он је нагласио да је његова посета Вашингтону и Мериленду била одлична прилика да Србија и САД ојачају сарадњу, успоставе нове контакте и да амерички инвеститори упознају потребе Србије, посебно у области прераде отпадних вода и отпада. „Наше две земље већ дуго имају одређене облике сарадње у заштити животне средине, али је сад, када је Србија успоставила засебно министарство за овај ресор, права прилика да интезивирамо сарадњу која би довела до инвестиција. Србија због  будућности мора да мисли о питањима животне средине и решава их. Нема више чекања“, поручио је министар Триван.