Министар Триван у посети Сједињеним Америчким Државама

Министар Триван у посети Сједињеним Америчким Државама

 У фокусу позив америчким инвеститорима за улагања у прераду отпада и отпадних вода и ремедијацију земљишта у Србији

Министар заштите животне средине Горан Триван започиње вишедневну посету Сједињеним Америчким Државама (САД). У Вашингтону и држави Мериленд водиће низ разговора о могућностима за улагања америчких компанија у област животне средине у Србији.

На позив државе Мериленд и Српско-америчког пословног савета, министар Триван говориће сутра и на конференцији посвећеној Србији, где ће бројним компанијама представити потенцијале за инвестиције у Србији у области заштите животне средине и природе, прераде вода и отпада и слично.

„У фокусу ових разговора, као и скупа у Мериленду, биће инвестирање пре свега у прераду отпадних вода, прераду комуналног отпада, у ремедијацију земљишта. То су важне теме за Србију, како због трансфера модерних и чистих технологија, тако и због потребе да Србија најпре решава ова питања“, изјавио је министар Триван пред почетак посете САД-у.

Он је нагласио да је држава Мериленд једна од најнапреднијих држава у САД-у не само у погледу заштите животне средине, него и заштите природе, те да од ње можемо преузети и добра искуства у управљању заштићеним природним подручјима.

Ова посета министра Тривана резултат је разговора које је водио пре неколико месеци током  претходног боравака у САД-у, када су бројне америчке компаније, посебно оне у Мериленду, исказале озбиљно интересовање за улагања у Србију

Иначе, држава Мериленд је једна од најразвијенијих и набогатијих држава у САД-у и позната је по бројним компанијама које послују у сектору заштите животне средине користећи нове и чисте технологије.