Министар Триван у Крагујевцу: Решавање проблема отпадних вода је питање свих питања

Министар Триван у Крагујевцу: Решавање проблема отпадних вода је питање свих питања

Trivan u poseti postrojenju za preciscavanje voda Cvetojevac u KragujevcuМинистар заштите животне средине Горан Триван изјавио је данас у Крагујевцу да је први приоритет министарства прерада отпадних вода у Србији у коју треба да се уложи око пет милијарди евра.

Током посете Крагујевцу, где је обишао постројење за пречишћавање отпадних вода „Цветојевац“ и говорио на Међународном стручно-научном скупу „Водовод и канализација 2017“, министар Триван је нагласио да је решавање прикупљања и прераде отпадних вода "питање свих питања", јер се тиме решава и проблем загађености земљишта, квалитета хране и и подземних вода.

Trivan na medjunarodnom skupu u KragujevcuОн је додао да је то један од највећих послова који очекује Србију и да се, осим ресорног министарства, у томе максимално морају ангажовати и локалне самоуправе, којима ће  министарство помагати у припреми пројеката и тражењу иностраних средстава јер, како је рекао, Србија сама нема потребна средства за то. „Новац ћемо морати да тражимо из међународних донација, иностраних инвестиција и кроз јавно-приватно партнерство", подвукао је министар Триван.

Он је нагласио да Министарство заштите животне средине улаже велике напоре у покушају да привуче иностране инвестиције уз нове и чисте технологије у област заштите животне средине, а посебно у прераду отпадних вода и управљање отпадом.