Министар Триван у Грчкој: Животна средина прва тема за сарадњу у региону

Министар Триван у Грчкој: Животна средина прва тема за сарадњу у региону

[caption id="attachment_22233" align="alignleft" width="250"]Photographer: Aliki Eleftheriou, Athens-Greece Photographer: Aliki Eleftheriou, Athens-Greece[/caption]

Министар заштите животне средине Горан Триван, завршавајући радну посету Атини, разговарао је са грчким посланицима које је предводила Марија Триандусулу, председница посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту Грчке и заменица шефа посланичке групе владајуће Сиризе.

Министар Триван је оценио да је прва и најлепша тема за сарадњу у региону заштита животне средине јер је, како је рекао, она важна за сваког појединца, сваку државу и није оптерећена било каквим хипотекама прошлости. Као посебно поље за сарадњу истакао је климатске промене.

Посланик грчких „Зелених“ Јоргос Димарас посебно је подвукао, а министар Триван се сагласио, да велику пажњу треба посветити развоју „зелене“ економије и начинима на које заштита животне средине може да ојача привреде у региону и створи нова радна места.

Марија Триандусулу, председница посланичке групе пријатељства са Србијом  у грчком парламенту и заменица шефа посланичке групе Сиризе, истакла је да Србија и Грчка морају да ојачају своју економску сарадњу, што је и договорено на Солунском самиту лидера две земаље Алексиса Ципраса и Александра Вучића.

Она је посебно нагласила да у грчким предузећима у Србији ради преко 25 хиљада људи.

Марија Триандусулу је додала да треба унапређивати свеукупну грчко-српску сарадњу, укључујући и ону у заштити животне средине, као и сарадњу два парламената јер се, како је истакла, ради о два кључна народа на Балкану. „Грци и Срби су пријатељски, братски народи, које посебно веже антифашистичка борба“, закључила је она.

Саговорници су се сложили да би животна средина морала да буде укључена у све системске и секторске политике држава.

Било је речи и о проблемима мигрантске кризе, потреби да се све државе Балкана  чвршће повезују и јачају међусобну сарадњу у свим областима, а посебно у заштити животне средине, климатским променама, заштити природе, заштити вода и др.

Министар Триван је захвалио на подршци коју Грчка пружа Србији по питању Косова и Метохије. Наглашавајући важност пријатељства Србије и Грчке и наша два народа, он је рекао да се и Срби у Грчкој, и Грци у Србији осећају као код куће.

Министар Триван претходно је разговарао са новим грчким министром задуженим за екологију и животну средину, Сократисом Фамелосом, који је прихватио позив да до краја године дође у Србију, предводећи делегацију у којој ће бити и 20 грчких компанија из области животне средине. Министар Триван је разговарао и са грчким министром задуженим за подстицаје у пољоривреди Јанисом Циронисом са којим се сагласио да животна средина није трошак, него инвестициа која може да отвори многа радна места у обе земље.

После сусрета са колегама из нове Владе Грчке, министар Триван је рекао да ће Србија покренути низ еколошких иницијатива у региону и да ће у томе имати грчку подршку. „Регионалну сарадњу у области животне средине Србија започиње баш у Грчкој, јер нас за ову земљу вежу најдубљи пријатељски односи“, закључио је министар Триван.