Министар Триван у акцији чишћења дунавског приобаља поводом обележавања Дана Дунава

Министар Триван у акцији чишћења дунавског приобаља поводом обележавања Дана Дунава

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас у акцији чишћења дунавског приобаља на Ади Хуји поводом обележавања међународног Дана Дунава, коју су организовали предузеће „Coca Cola HBC Srbijaˮ и еколошка организација „Let’s do it! Worldˮ у Србији.

Министар Триван, обраћајући се присутнима, истакао је да Дунав, као река која повезује читаву Европу, треба да буде посебно третирана, и да Министарство заштите животне средине заједно са читавим цивилним сектором посвећује посебну пажњу Дунаву. Једно од главних питања заштите река, је питање успостављања система за прераду отпадних вода у целој земљи, посебно када говоримо о Дунаву.

„Република Србија прерађује мање од 10 посто отпадних комуналних вода, и то се мора променити. Ми већ две године упорно радимо на томе, пре свега на изради пројектно техничке документације са локалним самоуправама за постројења за прераду отпадих вода и то нам јако добро иде, што говори чињеница да смо у међувремену у тај посао уложили преко 450 милиона динара“, рекао је Триван.

Додао је да када говоримо о Дунаву, горњем и доњем подунављу и свему ономе што гравитира Дунаву, говоримо о биодиверзитету. „Успемо ли да сачувамо Дунав, успећемо да сачувамо наш биодиверзитет. Србија је једно од најбогатијих подручја биљним и животињским врстама на свету, а Дунав са својим припадајућим простором, поред Старе планине, спада у најзначајнији део у тој причи“, нагласио је министар.

Министарство заштите животне средине наставиће да пружа подршку оваквим еколошким акцијама великих компанија, које одговорно послују у свом окружењу и које разумеју шта морају да учине како би економија са еколошког становишта постала одржива. – „Дошао је крај прљавим технологијама, само уколико власници капитала то схвате“, закључио је министар Триван на обележавању Дана Дунава.

Прослава Дана Дунава покренута је 2004. године са циљем подизања свести о неопходности очувања једне од најлепших европских река, као и истицања значаја Дунава за будућност више од 80 милиона људи који живе у његовом сливу. Дан Дунава представља саставни део сарадње подунавских земаља и прославља се у свих четрнаест земаља потписница Конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав.