Министар Триван са студентима у пошумљавању Липовачке шуме

Министар Триван са студентима у пошумљавању Липовачке шуме

Министар заштите животне средине Горан Триван и декан Шумарског факултета Универзитета у Београду проф. др Ратко Ристић данас су у Липовачкој шуми, садњом првих садница багрема, обележили почетак акције пошумљавања „Твој живот су твоја дела“ коју је организовао Студентски парламент Шумарског факултета. Пошумљавање познате београдске шуме у коју су се укључили и студенти других факултета, једна је од бројних акција пошумљавања, чишћења, и хуманитарних акција које су студенти одржали поводом обележавања сто година од оснивања Шумарског факултета.

Министар Горан Триван је овом приликом најавио покретање нове широке акције пошумљавања широм Србије. Србији је преко потребно пошумљавање, рекао је, и зато ће Министарство у сарадњи са Егзит фондацијом ускоро симболично обележити почетак новог пошумљавања Србије, у које ће бити позвани да се укључе и државне институције, привреда, универзитети, невладине организације.

Пошумљавање је чин родољубља према својој земљи, јер у ситуацији када је Планета угрожена и све земље широм света осећају последице климатских промена, набољи начин да се изрази љубав према својој земљи је пошумљавати, рекао је министар Горан Триван. Када би свако од нас годишње посадио две – три саднице, за десетак година ситуација у Србији би била много боља него данас, нагласио је, и додао да је достижан национални циљ да Србија са око 28 посто пошумљености повећа територију под шумом на 40 посто.

Министар је указао да Министарство заштите животне средине већ две године активно одржава конкурс за пошумљавање у Србији. Министарство је до сада уложило преко сто педесет милиона динара у пошумљавање, рекао је, и заједно са локалним самоуправама пошумило преко 280 хетара територије широм Србије, док ће у овој години заједно са локалним самоуправама посадити још преко 40.000 нових садница, што је само почетак. Своје иницијативе за обнављање и ширење шума Министарство је покренуло на међународном плану, у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама, где се залаже за идеју да се у наредних десет година пошуми милијарда хектара површине, како би се могли достићи циљеве карбонске неутралности до 2050. године. Пошумљавање је искључиви фактор заштите од последица климатских промена, и услов опстанка наше планете, истакао је.

Декан проф. др Ристић изразио је понос што су стасале такве генерације студената које су одговорне и савесне не само у учењу, већ и у очувању животне средине и биодиверзитета. Он је изразио захвалност Јавном предузећу „Србијашуме“, које је донирањем садница и неопходног материјала помогло успешној реализацији ове акције. Данас су студенти Шумарског факултета, али и студенти других факултета београдског универзитета посадили до 2000 садница багрема. Пошумљавање је један од најлепших начина да млади људи дају свој допринос заштити животне средине, рекао је професор Ристић.

Студент продекан Шумарског факултета Никола Поповић је најавио да ће студенти Шумарског факултета наставити са сличним акцијама пошумљавања, чишћења и акцијама хуманитарног карактера, јер о нашем животу најбоље сведоче наша дела.