Министар Триван са инспекторима заштите животне средине из локалних самоуправа: Без јачања инспекција нема напретка у животној средини

Министар Триван са инспекторима заштите животне средине из локалних самоуправа: Без јачања инспекција нема напретка у животној средини

3Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је да су ресорно министарство и Републичка инспекција заштите животне средине започели интензиван рад на додатном оспособљавању инспектора из градова и општина широм Србије. На образовном семинару за локалне инспекторе животне средине, министар Триван је нагласио да су инспекције главно средство за спровођење политике заштите животне средине и упозорио да нема напретка у тој области без јачања инспекција.

Он је нагласио да ново Министарство заштите животне средине подржава све што је до сада добро рађено у инспекцијама локалних самоуправа, али је упозорио да неће толерисати оно што је недопустиво и неодрживо. „У 11 општина у Србији нема уопште инспектора за животну средину, а у значајном значајном броју локалних самоуправа инспектори за заштиту животне средине раде на инспекцијским пословима из још неколико других области, што је неодрживо“, истакао је министар Триван и најавио да ће министарство и Републичка инспекција заузети оштрији курс у том смислу.

2„Ми то не можемо да толеришемо ако желимо да подигнемо заштиту животне средине на одговарајући ниво. А желимо и хоћемо, јер се држава Србија определила за то када је формирала самостално министарство заштите животне средине“, рекао је министар Триван и најавио да ће разговарати са свим челницима општина и градова у Србији.

„Они морају да схвате да су инспекцијама потребни кадрови и средства да би проблеми у животној средини могли да буду решени, јер је то важно питање за сваког нашег грађанина и за целу нашу земљу“, истакао је министар Триван.

 „У којој мери и којом брзином ћемо то моћи да остваримо, зависиће од могућности које држава има. Ми инспекторима морамо да помогнемо, да их темељније обучавамо и усавршавамо, да повећамо њихов број и да их опремимо, како би нам инспекције биле ефикасне“, закључио је министар Триван.

Данашњи образовни семинар за локалне инспекторе животне средине само је један у низу који организују ресорно министарство и Републичка инспекција заштите животне средине.