Mинистар Tриван разговарао са руководством Града Ваљева о изазовима у области заштите животне средине

Mинистар Tриван разговарао са руководством Града Ваљева о изазовима у области заштите животне средине

IMG-4ffd2ce1c6d87b63324479cdbf9fd618-VМинистар Горан Триван учествовао је синоћ на округлом столу посвећеном еколошким изазовима са којима се  суочава град Ваљево. На скупу су представљени актуелни подаци који се односе на квалитет ваздуха, пречишћавање отпадних вода и чврстог отпада.

Kада је реч о заштити животне средине, руководство Ваљева показује велико интересовање и жељу да се ова област уреди на најбољи начин, о чему сведочи велики број успешних пројеката, истакао је Триван, и као пример навео пречишћавање отпадних вода  где је Ваљево  један од ретких градова у нашој земљи који има постројење за пречишћавање које је у функцији. С друге стране, министар је навео да се много више и одговорније мора приступити решавању питања чврстог отпада и квалитета ваздуха у Граду. „Проблем лошег квалитета ваздуха није само велики број индивидуалних ложишта, већ и бројне градске институције које се греју на чврсто гориво. Прелазак на системе грејања који мање загађују ваздух је једна од мера која моментално побољшава квалитет животне средине, и у томе ће све локалне самоуправе имати подршку Министарства“, навео је министар Триван.

IMG-5f0257a1c8f9b677a8bb78e8ac52ce78-VНа састанку је било речи и о решавању вишегодишњег проблема око изградње регионалне депоније „Каленић“, за шта је министар понудио подршку Владе и Министарства.

Директор Института за еколошки инжињеринг из Марибора Жељко Блажека представио је решења која су у решавању истих и сличних проблема примењена у Словенији и која су дала добре резултате, и тa решења могу сe применити и у Србији. Град Ваљево један је од градова који врло успешно примењује искуства и примере добре праксе других градова.

IMG-7f5d63f3df325019604b1182feddbb53-VСастанку су, у име Ваљева, присуствовали градоначелник др Слободан Гвозденовић и заменик градоначелника Драган Јеремић, начелник Колубарског округа Горан Миливојевић, чланови градског већа, као и директори локалних јавних и комуналних предузећа која послују у области заштите животне средине.