Министар Триван разговарао са координаторком УН у Србији

Министар Триван разговарао са координаторком УН у Србији

Министар заштите животне средине Горан Триван одржао је видео састанак са сталном координаторком Уједињених нација у Републици Србији Франсоаз Жакоб. Тема састанка била је сумирање досадашње сарадње Републике Србије и УН у области заштите животне средине и могући модалитети заједничког рада у наредном периоду.

Највиша представница УН у Србији и министар Триван разговарали су о наставку сарадње на успостављању оквира за циркуларну економију у Србији, јер је концепт циркуларне економије саставни и веома важан део европског и светског економског система, који отвара простор за иновације и може бити од великог значаја за помоћ економском напретку земаља, нарочито у кризи која је наступила као последица светске пандемије Ковид-19.

Заједнички је оцењена важна улога Србије, у регионалним и глобалним активностима у заштити животне средине и климатских промена, коју има као потпредседник УНЕА-5 и COP-26 и која је покренута и потврђена и на Министарској конференцији земаља Јужне и Југоисточне Европе одржаној прошле године у Београду.

„За Србију је веома важно да наставимо са пројектима за које смо се, и на претходном састанку  који је одржан у јануару ове године, госпођа Жакоб и ја сагласили да су приоритет када је у питању очување животне средине у Србији и региону, а то су: изградња система за пречишћавање отпадних вода, регионалних центара за управљање отпадом и побољшање квалитета ваздуха“, рекао је министар Триван.

Истакао је задовољство  што је Србија присутна и препозната као одговоран и поуздан партнер од стране значајних организација и програма при Уједињеним нацијама.

„Радили смо у сарадњи и уз финансијску подршку организација УН, кроз десетине пројеката којима смо унапредили разне области заштите животне средине, од едукације јавног и приватног сектора за боље разумевање међународних споразума из области екологије, преко смањења емисије издувних гасова, ублажавања климатских промена, пошумљавања, управљања отпадом“, указао је министар.

„Сагласили смо се  да је потребно још много тога да се уради и покрене када је у питању екологија, како у Србији, тако и у читавом региону и да у наредном периоду треба радити на пројектима од регионалног значаја, као што је смањење загађења ваздуха“,  изјавио је министар Триван.

Стална координаторка УН Србији Франсоаз Жакоб поновила је да је питање заштите животне средине веома значајно за друштвено-економски развој једне земље и изразила спремност да ова организација настави са пружањем подршке и помоћи у унапређењу животне средине Србије.