Министар Триван разговарао са амбасадором Руске Федерације

Министар Триван разговарао са амбасадором Руске Федерације

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван примио је данас амбасадора Руске Федерације у Републици Србији Александра Боцан-Харченка, са којим је разговарао о унапређењу сарадње Србије и Руске Федерације у области заштите животне средине.

Министар Триван је рекао да су блискост два народа и висок ниво односа две земље добар основ за јачање сарадње Србије и Руске Федерације у области заштите животне средине. Он је изразио захвалност Руској Федерацији на принципијелном ставу и подршци у проналажењу компромисног решења за Косово и Метохију.

Триван је указао да је екологија данас општезначајна за свеукупно стање друштва, за просперитет и безбедност у националним и глобалним оквирима. Он је напоменуо да је затечено незадовољавајуће стање животне средине у Србији било мотив и подстрек да Министарство покрене и започне решавања бројних питања, уз логику да се избегну грешке других земаља које су прошле сличним путем развоја, и примењују новије технологије које ће помоћи да се потребно време за достизање савремених еколошких стандарда скрати бар за деценију.

Србија и Руска Федерација у овој области желе тесно да сарађују, а могућности за конкретизацију ове сарадње су бројне, истакао је Триван. Заштита животне средине у Србији подразумева бројне изазове, али истовремено представља велики простор за пројекте и улагања заинтересованих инвеститора. Како је министар нагласио, инвестиције у инфраструктуру су првенствено питање у овој области у Србији, где је већ спремно око 30 пројеката који могу ући у инвестирање. Велике су могућности за ширење оквира будуће сарадње са земљом коју одликују изванредне природне вредности, научно-технолошка знања на којима се данас темељи еколошки напредак и бројни други потенцијали, нагласио је Триван.

Министар је предложио да се у наредном периоду сарадња две земље у области заштите животне средине са декларативног, премести на практични план и изрази кроз конретне иницијативе и акције.

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко је изразио задовољство због великих могућности и обостране спремности за проширење сарадње Србије и Руске Федерације по питањима заштите животне средине, и нагласио значај екологије за свеукупни просперитет. Његова екселенција Боцан-Харченко изразио је подршку међународним активностима Србије на јачању глобалних иницијатива и акција у борби за очување Планете.

На састанку је договорено да се приступи изради Меморандума о разумевању Србије и Руске Федерације у области заштите животне средине и његовом потписивању, као основе за будуће заједничке пројекте, размену научно-технолошких знања и друге видове практичне сарадње.