Министар Триван отворио Сајам аутомобила - Важно је да Србија прати еколошке стандарде у аутоиндустрији -

Министар Триван отворио Сајам аутомобила - Важно је да Србија прати еколошке стандарде у аутоиндустрији -

20180322_111322 (00000002) sajamМинистар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван је отворио Сајам аутомобила  "DDOR BG CAR SHOW 06" и 12. међународни Сајам мотоцикала "MOTOPASSION", указавши да је важно да пратимо еколошке стандарде у аутоиндустрији и да су на оваквим манифестацијама и у свету еколози све више присутни.

„Србија држи до своје ауто индустрије, а то је питање концепта развоја. Ново време је настало у свету али и за Србију. Важан нам је  корак са светом. Морамо да вршимо притисак на ауто индустрију како би постала еколошки прихватљива и део еколошког развоја наше земље. Електрични, односно хибридни аутомобили  су будућност у свету па ће тако бити и у Србији“ рекао је  министар Триван.

„Саобраћај је други највећи загађивач ваздуха у Србији и стога је важно да се добро контролише какви се аутомобили увозе. Аутомобили који се у западно-европским земњама проглашавају за отпад,  не могу се увозити у Србију јер су отпад.  Министарство заштите животне средине у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја већ је спречило такав увоз и то ће наставити,“ нагласио је министар.

Како је рекао у Србију се годишње увезе 26 000 нових возила и 131 000 половних, која су претња не само по безбедност већ и за животну средину и констатовао да није поштено да еколошку таксу плаћају само увозници нових  аутомобила. „Мали интереси не би смели да буду важнији од људских живота“, упозорио је министар Горан  Триван и најавио да ће се ефикасније контролисати емисије штетних гасова приликом техничких прегледа аутомобила.

На овогодишњој сајамској манифестацији која траје до 28. марта учествује 350 излагача из двадесетак земања, који ће приказати 34 аутомобилска бренда са 41 премијером или новим моделом аутомобила које су водеће светске продукције пласирале у протеклих годину дана.