Министар Триван отворио Конференцију "ЦСР Србија 2019-Лидери друштвене одговорности"

Министар Триван отворио Конференцију "ЦСР Србија 2019-Лидери друштвене одговорности"

Министар заштите животне средине Горан Триван отворио је данас Конференцију ЦСР Србија 2019. посвећену лидерима друштвене одговорности, и том приликом указао на значај циркуларне, „зелене“ економије за унапређење животне средине и стварањe здравије, привредно успешне друштвене заједнице.

„Зелена економија је пут за спас живог света, за спас читаве Планете“, нагласио је Триван, указујући да се у свету дешавају промене, где власници крупног капитала и светских корпорација напуштају традиционалне облике пословања и почињу да уважавају питање заштите животне средине као значајно. Чињенице да, упркос уложеним напорима међународне заједнице, просечна годишња температура  на Планети и даље расте, да је милион биљних и животињских врста у свету пред изумирањем, а шуме убрзано нестају, упозоравају да људи морају да преузму одговорност. Триван је рекао да је ова генерација потрошила 70 посто више природних ресурса него што јој припада, због чега је неопходна промена понашања према Планети и њеним ресурсима и богатству,  а они који су носиоци развоја, требало би да преусмере свет у другом правцу.

Министар је напоменуо да ће се увођењем чистијих технологија, јачањем циркуларне економије, обезбедити опстанак живог света у његовој разноврсности, и сачувати окружење у својој лепоти које је обликовало модерног човека.

Србија спада у један од 40 најбогатијих подручја у свету када је у питању биодиверзитет, а питање како се односимо према овом богатству једно је од кључних за остваривање друштвене одговорности, нагласио је Триван. Рекао је да Министарство заштите животне средине формира групу за „зелену“ економију,  препознајући значај друштвено-одговорног пословања и стварања циркуларне економије у Србији која непосредно доприноси смањењу загађења животне средине.

На отварању Конференције је говорила и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, као и Роберт Чобан, у име организатора, „Колор Медија Комјуникејшнс“.