Министар Триван обишао завршне радове на санацији несанитарне депоније „Прелићи“ у Чачку

Министар Триван обишао завршне радове на санацији несанитарне депоније „Прелићи“ у Чачку

Министар заштите животне средине Горан Триван посетио је данас Чачак где је разговарао са градоначелником Милуном Тодоровићем, и обишао трансфер станицу и завршне радове санације и рекултивације прве зоне несанитарне депоније „Прелићи“ који су изведени уз подршку Министарства.

У разговору са градоначелником посвећеном реализованим еколошким пројектима и даљим плановима у заштити животне средине ове локалне самоуправе, министар Триван је изразио задовољство због њеног успешног рада у овој области и постигнутим конретним резултатима и истакао да је Чачак локална самоуправа која може бити пример многима у развоју заштите животне средине.

Потврда да је вишегодишње и компетентно залагање и рад локалне  самоуправе Чачка довело до решавања конкретних проблема у стању животне средине ове локалне заједнице је и реализација прве фазе санације и рекултивације прве зоне несанитарне депоније „Прелићи“. Министарство је у 2018. години доделило око 35 милиона динара за радове прве фазе на затварању градске несанитарне депоније Прелићи, а у децембру 2019. године, на основу спроведеног конкурса Министарства, потписан је уговор са Градом Чачком за доделу преко 66 милиона динара за суфинансирање друге фазе радова.

Како је током обиласка прве зоне депоније Горан Триван закључио, изведени радови су од изузетног значаја за квалитет животне средине града, и истовремено пример како локална самоуправа, сопственом иницијативом и залагањем, може променити услове живота грађана на боље. Како је нагласио, од свог оснивања Министарство је подржавало локалне самоуправе у прибављању пројектно-техничке документације за пројекте у заштити животне средине, која је основни предуслов решавања најважнијих еколошких проблема. Управљање чврстим отпадом и прерада отпадних вода кључна су питања за Србију, и зато ће Министарство наставити да подржава будуће еколошке пројекте града Чачка, али и других локалних самоуправа које су ангажоване у борби за бољу и здравију Србију, нагласио је министар.

Градоначелник Милун Тодоровић захвалио се министру Тривану на подршци, и истакао да ће Чачак, захваљујући средствима Владе Републике Србије, Министарства и Града у укупном износу од 128 милиона динара, бити прва локална самоуправа са затвореном несанитарном депонијом која је преко пет деценија представљала црну еколошку тачку. Поред завршетка радова на санацији, рекултивацији и затварању несанитарне депоније „Прелићи“, пошумљавања и озелењавања градских и сеоских  површина на територији Чачка, у плану је изградња постројења за прераду отпадних вода и друге активности које ће Чачак учинити зеленим градом, рекао је градоначелник.