Министар Триван на свечаности oбележавањa 200-годишњице пошумљавања Делиблатске пешчаре

Министар Триван на свечаности oбележавањa 200-годишњице пошумљавања Делиблатске пешчаре

Министар заштите животне средине Горан Триван данас је у Новом Саду,  на свечаности обележавања „200 година пошумљавања Делиблатске пешчаре“ рекао да шуме имају преко 300 функција, али најважнија је што проуизводе кисеоник који значи живот и да је зато важно пошумљавање како би у борби са климатским променама обезбедили опстанак и здраву животну средину будућим генерацијама и Србији.

Министар  Триван је, честитајући  два века  пошумљавања Делиблатске пешчаре, указао да је то значајан јубилеј и за Војводину и за Србији и подсетио да је Делиблатска пешчара можда најбоља парадигма немерљиве штете коју смо као цивилизација чинили животној средини, небригом, непостојањем свести и одговорности за животну средину уништавањем шума и природе  и  борбе да  превладају шуме а не песак. „Еолска ерозија је сама по себи  најдевастирајући процес на читавој  планети и зато је пошумљавање готово једино, али свакако најбоље, најефикасније  и најјефтиније решење, а шуме су наш ресурс у борби против климатских промена, ерозије и поплава“, рекао је министар.

Триван је навео да се на конкурс за пошумљавање које је  Министарство први пут објавило јавило само 14 локалних самоуправа, да је 12 имало ваљану пројектно-техничку документацију и позвао институте и факултете да помогну општинама  у том послу како би у наредној години могле да са припремљеним пројектима добију средства за пошумљавање као и за друге инвестиције у бољу животну средину која је мерило и бољег живота  грађана и цивилизованости сваке средине.

Скупу су се обратили и о значају Делиблатске пешчаре и пошумљавања говорили представници Ј.П. „Војводинашуме“, покрајинског Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, покрајинског Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Делиблатска пешчара представља геоморфолошки и биогеографски феномен не само Панонске низије, већ и читаве Европе, као и значајан генетски ресурс наше земље. Пешчара данас представља последњу и највећу оазу пешчарске, степске, шумске и мочварне вегетације Панонске низије, као један од највећих центара биодиверзитета у Европи и подручје од изванредне, универзалне вредности за заштиту природе и науку,

Свечаност обележавања овог значајног јубилеја била је и прилика да се уруче захвалнице  институцијама и партнерима  који су дали допринос развоју Делиблатске пешчаре коју је добило и  Министарство заштите животне средине.