Министар Триван на округлом столу „Природа и култура – јединствена баштина“: Нераскидива веза природе и културе

Министар Триван на округлом столу „Природа и култура – јединствена баштина“: Нераскидива веза природе и културе

Trivan na okruglom stolu Priroda i kultura - jedinstvena bastinaМинистар заштите животне средине Горан Триван поручио је да су заштита природе и животне средине нераскидиво повезане са културом. Говорећи на округлом столу под називом „Природа и култура – јединствена баштина“ у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ у Београду, он је нагласио да су људи неодвојиви део природе, а заштита животне средине део културе.

Министар Триван је додао да модерна цивилизација у бројним сегментима уништава природу и животну средину. „Из тог зачараног круга може се изаћи само ако, као људи, будемо бољи него што јесмо и ако водимо рачуна о животној средини и планети на којој дневно изумиру животињске и биљне врсте“, упозорио је министар Триван.

Он је истакао да се глобално загревање не може зауставити, али да се може успорити. „Најбољи, најјефтинији и најефектнији начин успоравања климатских промена јесте пошумљавање и то је нешто на чему ће Министарство заштите животне средине интензивно радити“, подвукао је министар Триван.

Он је посебно нагласио да се Србија, заједно са делом балканских земаља, налази на једном од 40 најзначајнијих подручја на свету у погледу развноврсности биљног и животињског света и на једном од потенцијално најздравијих подручја. „Зато морамо да сачувамо и обнављамо то што имамо. Природа, као део културе, представља кисеоник, а ако останемо без кисеоника, за нас неће бити наде“, поручио је министар Триван.

Основна порука овог округлог стола је скретање пажње јавности на велику вредност природне и културне баштине које одређују један народ и на чињеницу да је неговање културне баштине један од најважнијих задатака, а очување и обнављање природе и неговање животне средине услов опстанка. У дискусији су учестовали министар културе и информисања Владан Вукосављевић, као и бројни стручњаци и челници институција и установа које се баве заштитом животне средине и културног наслеђа.