Министар Триван на обележавању Међународног дана планина

Министар Триван на обележавању Међународног дана планина

Министру заштите животне средине Горану Тривану данас је  Планинарски савез Србије уручио захвалницу на подршци досадашњем раду ове организације, која броји преко 19000 чланова. У свом обраћању на свечаности, која је организована поводом Међународног дана планина, министар Триван је изразио захвалност на урученом признању и истакао да ће Министарство заштите животне средине наставити да подржава, али и помаже Планинарски савез Србије и друге организације које делују образовно и развијају свест о очувању животне средине и природе.

Том приликом Триван је истакао колико је важно упознати своју земљу, све дивне пределе које она поседује и кроз очување њених природних богатсва волети је. У свом обраћању нагласио да  Србија спада у једно од 40  најбогатијих подручја бидоверзитетом, и да је то непроценљиво богатсво које морамо заједно да сачувамо. „Треба да се осврнемо на наше планине, и не треба да их се одрекнемо. Морамо сачувати наше воде и морамо се борити против климатских промена, које су увелико на делу“, рекао је Триван, наглашивши да је пошумљавање наједноставнији, најјефтинији и најефикасније начин у ублажавању последица климатских промена, што је препознала међународна заједница.

„Сви љубитељи природе имају заједнички посао, а то је заштита природе, и она се мора поставити као императив“, закључио је министар на данашњој манифестацији.

Поред министра Тривана, скупу су се обратили и Исо Планић, председник Планинарског савеза Србије,  Драган Шешум, спортски директор Спортског савеза Србије, Долорес Ал Шелех, друга Српкиња која је у 2019. години освојила Монт Еверест, и Александар Нешковић, менаџер компаније „Zepter”.

Међународни дан планина - 11. децембар прогласила је Генерална скупштина Уједињених нација 20. децембра 2002. године, са циљем упознавања јавности са вредностима и проблемима у планинским подручјима.