Министар Триван на обележавању 20 година резервата Засавица: Србија ће повећати проценат заштићених природних подручја

Министар Триван на обележавању 20 година резервата Засавица: Србија ће повећати проценат заштићених природних подручја

trivanМинистар заштите животне средине Горан Триван најавио је да ће у Србији ускоро бити повећан проценат заштићених природних подручја.

На обележавању 20 година од проглашења Специјалног резервата природе Засавица, он је истакао да је дошао на овај значајан јубилеј како би подржао људе који већ две деценије  успешно управљају овим резерватом.

Држава је управљање Засавицом пре две деценије поверила удружењу Младих горана Сремске Митровице на чији је предлог ово подручје и заштићено.

„Они показују колико је важан континуитет у раду и љубави према природи без чега нема ни резултата и заиста ми је задовољство да констатујем како је Засавица једна од најлепших слика које о Србији постоје у свету“, рекао је министар Триван.

Он је додао да су природна богатства Засавице само део онога што има Србија и подсетио да наша земља спада у 40 најбогатијих подручја у свету по разноврсности биљног и животињског света.

Министар Триван је нагласио да Србија мора и има потребу да повећа територију под заштитом.

„Наше министарство постоји мање од три месеца, а већ ових дана ћемо прогласити још нека подручја заштићеним, чиме ће се за готово један проценат повећати простор који штитимо и то ћемо наставити и даље да радимо“, поручио је министар Триван.