Министар Триван на Међународном кинеском сајму инвестиција и трговине

Министар Триван на Међународном кинеском сајму инвестиција и трговине

Заштита животне средине отвара нову перспективу у развоју укупних односа и економске сарадње Републике Србије и Народне Републике Кине, рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван и указао на посебне компаративне предности за улагања у нашу земљу у овој области у свом обраћању на Међународној конференцији за зелене инвестиције и развој, која се одржава у оквиру Међународног сајма инвестиција и трговине (ЦИФИТ 2019) у Сјамену, Кина.

У свом веома запаженом излагању на овом, једном од најважнијих форума који се одржавају у оквиру ЦИФИТ-а, министар Триван је представио планове и пројекте који чекају Србију на путу достизања савремених стандарда у заштити животне средине. На скупу у којем је учествовало преко 500 представника различитих институција и компанија из Кине и читавог света, представио је велике потенцијале Србије за добре послове у области заштите животне средине, пре свега у области управљања отпадом, третмана опасног отпада и изградње постројења за пречишћавање отпадних вода. Он је прецизирао да процењене инвестиције у пројекте из области заштите животне средине у Србији у наредном периоду износе 15 милијарди евра, од чега скоро 5 милијарди за отпадне воде и око 2 милијарде за управљање чврстим отпадом, да би наша земља могла да достигне еколошке стандарде развијених земаља.

Горан Триван је рекао да је стратешко опредељење Републике Србије успостављање и изградња 27 регионалних центара са савременом чистом технологијом третмана отпада и искоришћења отпада као ресурса, и навео да су приоритетни региони спремни за улагања Ваљево, Ужице, Зајечар. Процењене инвестиције за изградњу постројења за третман опасног отпада и потребне инфраструктуре његовог збрињавања крећу се и до 50 милиона евра. Он је изразио уверење да је пречишћавање отпадних вода најважније еколошко питање, и да је неопходно да се у што краћем року у свим градовима и општинама, изграде постројења за ове намене. Истакао је да је у Србији у овом тренутку 13 јединица локалних самоуправа које су спремне за изградњу, а да су још 32 општине и градови у финалној фази припреме пројектно-документације који ће у веома кратком року бити спремни за изградњу. Укупне процењене вредности ових пројеката износе преко 800 милиона евра и представљају прву фазу изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Србији, нагласио је.

Изражавајући уверење да су изванредни пријатељски односи Републике Србије и Народне Републике Кине чврст темељ развоја сарадње и у области екологије, министар Горан Триван је позвао кинеске привреднике али друге заинтересоване међународне инвеститоре да улажу у заштиту животне средине у Србији уз обострану добробит.

Надамо се да ћемо кроз нове пројекте наставити да јачамо сарадњу наша два народа, наше две економије и најважније, унапредити заштиту животне средине и тиме побољшати стање, не само у Србији, већ и глобално, јер животна средине и загађења не познају границе, закључио је Триван.

Међународну конференцију су отворили и поред министра говорили Ма Ксиухонг, председник Савета за промоцију међународних инвестиција НР Кине, Гуо Нингнинг, вицегувернер Провинције Фуђен у Кини, Јао Венпинг потпредседник Савета за промоцију међународних инвестиција НР Кине.