Министар Триван на Конститутивној седници Одбора за животну средину и ванредне ситуације - СКГО

Министар Триван на Конститутивној седници Одбора за животну средину и ванредне ситуације - СКГО

GADZIN HAN„Министарство заштите животне средине Владe Републике Србије пружиће пуну подршку локалним самоуправама у решавању кључних питања заштите животне средине у локалним заједницама“, рекао је министар Горан Триван на  Првој,  конститутивној седници Одбора за животну средину и ванредне ситуације Сталне конференције градова која је одржана данас у Гаџином Хану.

„Стална конференција градова и општина једна је од организација које се најозбиљније  баве заштитом животне средине, и зато ће се Министарство ангажовати на јачању сарадње и размене искустава и знања у решавању проблема животне средине широм Србије. Србија је готово потпуно запуштена земља у еколошком смислу, и потребно је заједничко изузетно ангажовање да се достигну савремени стандарди заштите животне средине који одликују развијене земље Европе“ истакао је министар Триван

20180320_141408„ За пројекте у животној средини који ће помоћи Србији у придруживању земљама европске заједнице у овом тренутку најпотребнија је пројектно-техничка документација, коју има мали број општина, а која је предуслов добијања инвестиција из европских фондова. Министарство ће пружити пуну помоћ локалним самоуправама у изради пројектно-техничке документације, али и у јачању приватно-јавног партнерства, како би се створили основни предуслови за решавање кључних еколошких проблема у Србији“, рекао је Триван.

Поред изборних активности и разматрања постигнутог у претходном периоду, утврђене су активности Одбора у наредном периоду, и указано на правце деловања у овим областима локалних самоуправа широм Србије. Међу планираним активностима СКГО истакнути су јачање међусобне сарадње и заједнички пројекти општина, оснивање зелених савета на локалном нивоу, укључивање заједнице локалних самоуправа у борбу против климатских промена.

Одбор за животну средину и ванредне ситуације СКГО чини 21 представник градова, општина и градских општина у Србији, и својим деловањем покрива две области – заштите животне средине и за деловање у ванредним ситуацијама.