Министар Триван на Конференцији Уједињених нација о промени климе COP 25 у Мадриду

Министар Триван на Конференцији Уједињених нација о промени климе COP 25 у Мадриду

Министар заштите животне средине Горан Триван, у својству личног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, учествује на Самиту шефова држава и влада у оквиру Конференције Уједињених нација о промени климе COP 25, која је почела данас у Мадриду.

На церемонији отварања Самита УН о климатским променама, коме присуствују представници из скоро 200 држава, генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је све заинтересоване стране, владе свих земаља, пословни сектор, научну заједницу, невладин сектор и грађане, да на COP-у 25 коначно промене курс како би до 2050. године свет достигао циљ карбонске неутралности. Гутереш је додао да имамо науку, ресурсе и све остале механизме да то постигнемо али је и подвукао да политичка воља то треба сада и да омогући.

Председник Владе Краљевине Шпаније Педро Санчез, чија земља је са Чилеом домаћин COP 25, указао је да бављање климатским променама захтева нови мултилатерализам и да свет мора имати више акција и веће амбиције уколико желимо да достигнемо карбонску неутралност до 2050. године и успешно спроведемо транзиције наших економија ка нискоугљеничним економијама.

Током округлог стола на високом нивоу за шефове држава и влада одржаном првог дана COP 25, представница Европске уније најавила је да ће ЕУ до марта 2020. године усвојити европски климатски закон којим ће потврдити неповратан пут ка угљеничној неутралности. Закон ће имати за циљ и проширење Система трговине емисијама на све релевантне секторе, коришћење чисте енергије, подстицање циркуларне економије уз очување биодиверзитета. Како би нискоугљенична транзиција била могућа за све, ЕУ ће успоставити Фонд за правичну транзицију од један трилион евра који ће укључити јавна и приватна средства, док ће Европска инвестициона банка постати нова европска “климатска” банка. Поред тога, нови Зелени договор представљаће стратегију развоја ЕУ који ће подстаћи инвестиције, иновације и развој нових технологија

Конференција страна потписница УН конвенције о промени климе COP 25, која се одржава под мотом „Време је за акцију“ посвећена је предузимању наредних кључних корака у борби против климатских промена, операционализацији одредби Споразума из Париза и подстицају на глобалну и националне климатске акције смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште. Конференција ће трајати до 13. децембра.