Министар Триван на Конференцији о одговорном управљању отпадом

Министар Триван на Конференцији о одговорном управљању отпадом

0-02-04-06b557c6790d58a73a165ace4294c659a5d95913dc4c201cff069c0bf89f2cf2_9d35d01eДанас је у Привредној комори Србије одржана Конференција „Одговорно управљање отпадом“ која је организована поводом иницијативе удружења рециклера да се, развијањем дијалога свих заинтересованих субјеката и јачањем свести јавности,  обезбеде решења за одговорније управљање отпадом у Србији.

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван отворио је скуп, којем је присуствовало око две стотине представника привредних предузећа и стручњака из области управљања отпадом, као и невладиних организација и медија. „Министарство животне средине ће се у наредном периоду нарочито ангажовати на решавању питања отпада у Србији, односно на успостављању система одговорног управљања отпадом, и то од амбалажног, до опасног и историјског отпада“ казао је министар Триван. Полазећи од детаљног сагледавања актуелног стања у овој области, без обзира на тежину и сложеност проблема, у догледном периоду биће решавано питање успостављања регионалних депонија, строге законитости у раду оператера, питање сепарација отпада, и других проблема у управљању отпадом. То ће допринети да Србија буде чистија, објаснио је министар и нагласио да ће почети одузимање дозвола оним оператерима који не послују у складу са законским прописима.

0-02-04-3091dd967cf6f8e33d4295180428298c5f1ed23f3959bac7ec2d21885b017bf9_f42fbdd2Министар Триван је на скупу позвао трговинске ланце, али и друге трговине, да уведу наплату пластичних неразградивих кеса које су један од највећих загађивача животне средине и природе. Неке продавнице у трговинским ланцима који су увели наплату пластичних кеса бележе смањење њихове употребе и за 50 одсто, што је доказ да је Србија на добром путу, закључио је Триван. „Разговараћемо са свима и размотрити како функционише систем смањења употребе пластичних кеса, шта о томе мисле грађани и трговци, а онда се даље договарати како да достижемо заједнички циљ. Када ћемо избацити пластичне кесе које гуше читаву Планету, зависиће од свих нас“, нагласио је министар.

Министар Триван је упутио захвалност рециклерима који су се ангажовали, и дају свој допринос успостављању одговорног управљања отпадом. „Држава би морала да повећа подстицајна средства за рад предузећа који управљају отпадом, и да се „зелени динар“ у већој мери издваја за повећање њихових капацитета, јер то смањује ризик од еколошких удеса“, истакао је Триван.

„Ствари се морају мењати. Мере које предузимамо, представљају делове система управљања отпадом којег успостављамо, али у основи тог система је једно – љубав према својој земљи, према свом народу, према својој деци“, закључио је Триван.

Конференцију су организовали Удружење индустрије отпада Храбри чистач, Српска асоцијација амбалажног отпада, Удружење "Инжењери заштите животне средине" и Савез еколошких удружења "Зелена листа Србије" уз подршку  Ekostar pak d.o.o i CSOnnect програма Регионалног центра за животну средину, који финансира Шведска агенција за међународну сарадњу - СИДА.