Министар Триван на брифингу о инвестицијама на кинеском сајму

Министар Триван на брифингу о инвестицијама на кинеском сајму

Министар заштите животне средине Горан Триван, као члан српске делегације на Међународном кинеском сајму за инвестиције и трговину – ЦИФИТ 2019 у Сјамену, Кина, представио је данас бројним кинеским званичницима и представницима кинеских и других страних компанија конкретне пројектне и инвестиционе могућности у области заштите животне средине у Републици Србији.

Други дан ове највеће светске сајамске манифестације, на којој је Србија почасни гост, свечано је отворен српски павиљон, што је била прилика и повод за билатералне разговоре и састанке о могућој сарадњи и инвестицијама у различитим областима. Поред делегације Републике Србије са представницима Владе Републике Србије и успешних српских компанија, коју предводи потпредседник Владе Републике Србије и министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић, церемонију отварања српског павиљона увеличали су кинески званичници који су са великом пажњом обишли штандове српских привредника.

Заштита животне средине у свим њеним аспектима једно је од стратешких опредељења Републике Србије, а уједно финансијски и административно захтевна област која захтева велика инвестициона улагања, рекао је министар Горан Триван на Брифингу на тему инвестиционе климе у Србији, једном од најзначајнијих скупова данас. Он је указао да је за потребе инвестиционог и финансијског планирања у сектору отпадних вода припремљен Вишегодишњи инвестициони и финансијски план. До сада је процењено да је потребно више од 8,5 милијарди евра средстава за апроксимацију у читавој области, од чега највише за улагања у инфраструктуру за управљање водама, рекао је министар.

Триван је објаснио да је план приоритетних инвестиција израђен за пројекте који почињу до 2029. године, на основу детаљних листа инфраструктурних пројеката када су у питању потребне инвестиције у инфраструктуру у сектору отпада, отпадних вода и воде за пиће. Листа инфраструктурних пројеката за сектор отпада обухвата 129 пројеката, од којих ће 104 почети са имплементацијом до 2029. године, са укупним трошковима од 1.097 милиона евра, укључујући и 65 милиона евра за припрему пројеката. Сврстани су у четири различите групе, нагласио је министар, они који се односе на пројекте регионалних система за управљање отпадом, пројекти у области грађевинског отпада и отпада од рушења (27 приоритетних пројеката), пројекти у вези са опасним отпадом који се односе на грађење објеката (у приоритетном периоду постоји 12 пројеката) и остале инвестиције.

Министар Триван је и данас имао низ разговора са представницима српских компанија које су се представиле на ЦИФИТ-у, као и са представницима кинеских компанија које су већ инвестирале у Србији.