Министар Триван и шеф Делегације ЕУ у заједничкој акцији чишћења

Министар Триван и шеф Делегације ЕУ у заједничкој акцији чишћења

Министар заштите животне средине Горан Триван и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици учествовали су данас у акцији чишћења Савског кеја, на Новом Београду, у оквиру еколошке кампање „Погледај око себе – Покрени се!“ коју реализују Министарство за европске интеграције и Делегација Европске уније у Републици Србији са Министарством заштите животне средине. У овој акцији учествовали су и амбасадор Данске Андрес Хоугард, амбасадор Финске Кимо Лахдевирта, амбасадор Аустрије Николаус Лутероти, представници Делегације ЕУ, Директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу, Грчке, Шведске, Шпаније, Француске и Немачке, градоначелник Београда Зоран Радојичић, представници министарства  као и волонтери.

Заједничким снагама, очистили су део Савског кеја, односно шеталиште и приобаље реке Саве иза блокова 45 и 70.

Министар Триван је захвалио свим иницијаторима и учесницима ове кампање а посебно Европској унији. „ Не постоји партнер који нам је ближи када је реч о животној средини него што је Европска унија. Од кога ћете боље учити него од комшије а ЕУ нам је комшија. Зелена застава подигнута  на највиши јарбол заштите животне средине у свету је застава ЕУ“, рекао је Триван. Он је указао да нам је ЕУ  пуно помогла да ставимо екологију на прави колосек. Подсетио је да су у транзицији, која у нашој земљи траје скоро 30 година порушени и принципи  заштите животне средине које смо имали и који су били ваљани.Триван је захвалио на помоћи коју пружа ЕУ и  указао да је посебно драгоцена подршка коју добијамо како би  превазишли  кашњење које имамо у технолошким решењима у овој области и како би избегли грешке других у достизању европских стандарда.

„Без помоћи наших колега из ЕУ не би било могуће да тако брзо и квалитетно  припремимо нацрт за Поглаље 27 који је практично завршен. Идемо европским стопама, неће бити депонија, већ ће се највећи део отпада рециклирати а један део претварати у енергију. Сигуран сам да ћемо за кратко време успети да направимо читав систем за сакупљање и прераду отпада на принципима циркуларне економије, кроз 23 до 24 регионална центра, рекао је министар. Он је указао да се предузимају конкретни и практични кораци у најважнијим областима и да су  приоритети  постројења за прераду отпада и отпадних вода, као и квалитет ваздуха. „Практично радимо на решавању и свих других важних питања у заштити животне средине,о чему сведочи акција проналажења нелегално закопаног и складиштеног  опасног  отпада, која је показала да се за злочин учињен према животној средини одговара пред законом и кажњава затвором. Решаваћемо читав низ питања од заштите природе до минихидроцентрала“ рекао је министар указујући да је у заштити животне средине важна свест и образовање како би сачували  здраво природно окружење за будуће генерације.

„Ако погледамо око себе, разбацано ђубре, реке и обале после поплава, немар, небригу то је слика и прилика свих нас. Када то питање бриге и одговорности за животну средину не буде само питање за Министарство заштите животне средине, већ буде питање свих нас и свих министарстава онда смо успели, због будућности наше деце“, рекао је министар Триван и позвао све локалне самоуправе да се укључе у ову акцију и да покажу да је Србија зеленија него што нам се данас чини.

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици рекао је   да је сарадња Србије и ЕУ на пољу заштите животне средине била веома добра у претходном периоду и да ЕУ је жели да помогне Србији да  спроведе стандарде какви су у ЕУ. Фабрици је посебно истакао да је важно успостављање Зеленог фонда, усвајање Закона о климатским променама и климатске стратегије. “У последњих десет година, Србија и ЕУ заједно су уложиле преко 600 милиона евра у ову област. Од тога, из европских донација је обезбеђено преко 400 милиона, док је остатак улагање Србије. То је важан знак да имамо јако партнерство”, казао је амбасадор Фабрици

  Кампања „Погледај око себе – Покрени се!“ има за циљ да, кроз еколошке пројекте промовише значај заштите животне средине и уједно подигне свест грађана, заједнице и институција наше земље о екологији и покрене их да се ангажују и постану активни у заштити животног окружења у локалним заједницама широм Србије.