Министар Горан Триван свечано покренуо у рад биолошки пречистач отпадних вода на фарми за узгој свиња у Засавици

Министар Горан Триван свечано покренуо у рад биолошки пречистач отпадних вода на фарми за узгој свиња у Засавици

Министар заштите животне средине Горан Триван свечано је данас покренуо у рад гравитациони биолошки пречистач отпадних вода на фарми за узгој товних свиња „Милован Иванковић“, у Засавици код Сремске Митровице. Постројење за пречишћавање отпадних вода које је данас покренуто у целини радног процеса изграђено је „Озонвеј“ домаћом технологијом која је јединствена у свету по иноватином решењу прераде отпадних вода које настају приликом узгоја свиња.

Пољопривреда је несумњиво планетарно највећи загађивач животне средине, а фарме за узгој свиња један од највећих извора таквог загађења, рекао је министар Горан Триван. Домаћа технологија базирана на смеђим алгама пример је одличне примене домаће иновације у пречишћавању отпадних вода, указао је. „Заблуда је да ћемо имати здраву и чисту животну средину, а да у њу не улажемо готово ништа“, истакао је Триван, и изразио признање и захвалност власнику пољопривредног газдинства Миловану Иванковићу који се оваквим пионирским подухватом определио за улагање у заштиту животне средине.

Како је министар указао, значај овог и сличних пројеката је тим већи, јер обезбеђује производњу здравије хране, очување животне средине и успостављање европских еколошких стандарда у овој привредној грани. Истовремено, како је додао, представља пример у ком правцу ће оно што није државни сектор морати да се креће. Он је навео да је основни приоритет у заштити животне средине у Србији изградња 359 система за пречишћавање отпадних вода, што ће захтевати улагања од око пет милијарди евра. Међутим, поред државних, неопходно је још око хиљаду мањих система за пречишћавање отпадних вода у приватном сектору. Министар је подсетио и упутио позив свима који се баве производњом и генеришу отпадне воде на било који начин, да мисле унапред и предузимају кораке ка благовременом решавању овог проблема. „Време које долази ће нам наметнути стандарде, да оно што производите нећете више моћи да продате ни на домаћем, ни на страном тржишту, а да при том нисте применили све мере заштите животне средине. Само они који мисле унапред ће моћи то да раде. Они који то не буду урадили на време, имаће озбиљних проблема“, упозорио је Триван, и додао да ће држава стварањем повољног миљеа помоћи у овом процесу.

Власник фарме, једне од најмодернијих за узгој свиња у Србији и региону,  Милован Иванковић истакао је да је улагањем сопствених средстава у успостављање јединственог постројења за пречишћавање отпадних вода обезбедио заштиту животне средине, а пре свега подземних вода, доприносећи очувању природних вредности Специјалног резервата природе „Засавица“ који се налази у близини, али истовремено обезбедио остваривање савремених европских стандарда у производњи уз повољну економску пројекцију и већу енергетску ефикасност.

Указујући на предности у примени овог јединственог решења за прераду отпадних вода претежно органског садржаја, Жељко Пантић, директор предузећа „Озонвеј“ је нагласио да је такво постројење енергетски ефикасно јер троши знатно мање електричне енергије за свој рад, економично јер остатак суве материје из процеса пречишћавања може да се користи као висококвалитетно ђубриво или биоенергент, и ефикасно јер се отпадне воде пречишћавају до техничке воде друге категорије која се као такве испуштају у реципијент.

Добробит овакав објекат доноси не само пољопривредној фарми у Засавици, већ и заштићеном подручју „Засавица“ рекао је градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, и најавио да ће се локална самоуправа  озбиљно бавити решавањем актуелних питања заштите животне средине.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић нагласио је да ово Министарство предузима све мере за јачање свињарства као изузетно перспективне пољопривредне гране, и да ће у том циљу, у сарадњи са Министарством заштите животне средине, заједно радити на изналажењу начина за подршку пољопривредним произвођачима у успостављању система за пречишћавање отпадних вода и неопходних савремених стандарда заштите животне средине.