Министар Горан Триван састао се у Москви са министром природних ресурса и екологије Руске Федерације Сергејем Донским

Министар Горан Триван састао се у Москви са министром природних ресурса и екологије Руске Федерације Сергејем Донским

IMG-e815fdb9d486160edbb073bbaaf7d2a5-VМинистар заштите животне средине Горан Триван сусрео се данас, 12. децембра 2017. године са министром природних ресурса и екологије Руске Федерације Сергејем Донским у Москви. Билатерални сусрет одржан је у оквиру посете министра Тривана Другој међународној изложби и форуму ЕКОТЕХ.

На састанку су разматрана најзначајнија питања из области заштите животне средине и природе, и констатоване бројне заједничке теме које су добар основ за будућу интензивнију сарадњу Републике Србије и Руске Федерације у области заштите животне средине.

IMG-5f5bcdb425f4b0bf5f66791ddcd2cbe9-VТом приликом покренута је иницијатива за потписивање Меморандума о сарадњи између два министарства који ће бити потписан у наредном периоду. Меморандум о сарадњи обухватиће различите области заштите животне средине - од заштите природе до управљања отпадом. Договорен меморандум отвара могућност за даљу практичну сарадњу, заснивајући се на Споразуму између Савезне Владе Савезне Републике Југославије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области заштите животне средине који је потписан 1996. године.

Како је закључено, неопходно је да се у наредном периоду предузму кораци на постизању конкретних резултата сарадње, и у том циљу, одређене су особе у обе институције које ће у наредном периоду бити непосредно ангажоване на њеном унапређењу.

IMG-dfbb579974c5140c4273cdb635ff84f6-VУ разговору су похваљени добри, пријатељски односи између Републике Србије и Руске Федерације, и наглашен је обострани интерес за сарадњом и у области науке са акцентом на заштиту животне средине. Министар Триван је, изражавајући задовољство због одржаног сусрета, захвалио на  израженој спремности на сарадњу и укупној подршци коју Руска Федерација пружа Србији на њеном развојном путу, као и по питању Косова и Метохије.

Сусрету су, поред министара, присуствовали помоћник министра заштите животне средине Александар Весић из Србије, као и Инамов Нуритдин Рахманзханович, директор Одељења за међународну сарадњу и Артемиева Ирина Виталиевна, шеф Одсека за међународну сарадњу Министарства природних ресурса и екологије Руске Федерације.