Министар Горан Триван присуствовао је на конференцији "Trade Winds" у Привредној комори Србије

Министар Горан Триван присуствовао је на конференцији "Trade Winds" у Привредној комори Србије

Горан Триван, министар заштите животне средине Србије је на конференцији "Trade Winds" у Привредној комори Србије, којој је присуствовала и привредно-политичка делегација савезне државе Мериленд из САД, истакао да је улагање у овај сектор веома значајно, а да очекиване и неопходне инвестиције износе 14 милијарди долара.

„Свако ко дође у Србију, има шансу да инвестира и у цео регион. Србија својом политиком и економском политиком коју води, отвара врата у читавом окружењу“, рекао је министар.

Mинистар Триван, рекао је да зелена економија генерише отварање неколико хиљада нових радних места. Како је рекао, процес улагања у заштиту животне средине у Србији интензивно ће се наставити и у наредном периоду и то пре свега у секторима управљања отпадом, отпадним водама, као  и у сектору енергетске ефикасности.

Председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж, истакао је да америчких инвеститора у Србији је из године у годину све више и њихов допринос кроз производњу, извоз и запошљавање је све већи. Према америчким изворима, укупна улагања компанија из Америке у Србији су  готово четири милијарде долара.

Џон Вобенсмит, државни секретар савезне државе Мериленд, који на позив министра Тривана у вишедневној посети у Србији је истакао подршку јачању економске сарадње и успостављању партнерстава компанија Србије и САД.

Како је истакао амбасадор САД у Србији, Кајл Скат, САД ће и даље градити добре односе са Србијом не само у области улагања већ и билатералних односа као и у растући сектор услуга. „То је нешто на чему ћемо градити наше партнерство“, истакао је Скат и појаснио да САД жели да буде међу 10 најбитнијих партнера Србији.

На скупу у Привредној комори Србије присуствовали су представници 20 компанија из Србије из пољопривредног и прехрамбеног сектора, машинске индустрије, медицинске привреде, као и представници трговинских ланаца и дистрибутерских кућа. Конференцији је присуствовао и министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић.