Министар Горан Триван присуствовао је додели донације уређаја за деконтаминацију земљишта

Министар Горан Триван присуствовао је додели донације уређаја за деконтаминацију земљишта

image1Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је додели донације америчке компаније Frеytech Агенцији за заштиту животне средине и једном од наших водећих института у овој области. Представник компаније Frеytech  Дејвид Робертс (David Roberts), поклонио је два уређаја за деконтаминацију земљишта, који представљају нову технологију у заштити животне средине.

Министар заштите животне средине Горан Триван је истакао да је ова донација резултат добре сарадње са америчким компанијама које су биле у саставу делегације Мериленд из САД која је била у вишедневној посети Србији. „Ова посета је веома важна јер представља почетак једне успешне сарадње са државом Мериленд, која ће резултирати бржем и бољем решавању питања које има наша земља у овој области“, рекао је министар.

“Задовољство ми је што сам имао прилику да посетим вашу земљу и самим тим остварим добру сарадњу у области животне средине. Препознајући потенцијале Србије одлучио сам да донирам два уређаја која имају велики учинак у борби против загађења и очувању природе. Радујем се поновној посети вашој земљи и будућој сарадњи”, рекао је г-дин Робертс.

image2Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине, је истакао да су Србији потребне нове технологије. „Овај уређај је револуционарни у области заштите животне средине. Он доприноси деконтаминацији земљишта на један једноставан, ефикасан и економичан начин. „Ми ћемо у наредним месецима урадити тестирање овог уређаја, испитаћемо га на одређеном контаминираном пољопривредном земљишту и верујемо да ћемо добити одличне резултате“, додао је Филип.

Донирани уређаји служе уклањају арсеник, инсектициде и пестициде, јачајући имунитет биљака и повећавајући њихову продуктивност.

Посета привредно-политичке делегације Мериленда из Америке, није значајна само за област заштите природе већ за целу нашу земљу, доказ томе су разговори које је делегација обавила са највишим званичницима Републике Србије.

Привредно-политичка делегација савезне државе Мериленд из САД, посетила је Србију у периоду од 15. до 20.октобра 2017.године. Поред министра Горана Тривана, домаћини делегацији били су и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министар привреде Горан Кнежевић.