Министар Горан Триван примио амбасадора Републике Кореје

Министар Горан Триван примио амбасадора Републике Кореје

Министар заштите животне средине Горан Триван примио је данас амбасадора Републике Кореје у Републици Србији Чеа Хјонг-чана, са којим је разговарао о даљем развијању сарадње две земље у области заштите животне средине.

Министар Горан Триван изразио је отвореност Републике Србије за јачање сарадње са Републиком Корејом у циљу унапређења заштите животне средине, и указао на широке могућности у нашој земљи за инвестирање у овој области, али уз примену високих еколошких стандарда и чисте технологије.

Подсећајући да је Меморандум о разумевању између две земље у области заштите животне средине добар основ за развијање даље сарадње и билатералних односа две земље, Триван је истакао да је потребно да се начелна опредељења претворе у конкретне пројекте у различитим секторима, првенствено у сектору прераде отпадних вода и управљања отпадом. Зелене инвестиције из развијене и технолошки напредне земље као што је Република Кореја могу ефикасно допринети приближавању Србије европским и светским стандардима, нагласио је Триван.

Амбасадор Че Хјонг-чан указао је на велико интересовање Републике Кореје за интензивирање сарадње са Србијом у области заштите животне средине, и на спремност ове земље да пренесе своја искуства, знања и нове технологије Србији у циљу здравијих и квалитетнијих услова живота наших грађана. Сходно еколошким стандардима  Републике Кореје, Њ.Е. Че је нагласио да је Република Кореја спремна до подели своја искуства која се тичу развијених технолошких решења у заштити животне средине. Истакао је да корејске компаније које долазе у Србију као инвеститори и пословни партнери представљају посвећеност Републике Кореје заштити животног окружења грађана кроз доследну примену најсавременијих еколошких стандарда.

Уз обострано разумевање о значају проширења односа република Србије и Кореје у области заштите животне средине, саговорници су се сагласили да се у наредном периоду конкретизују иницијативе, организују посете стручњака и интензивирају други видови сарадње.

Састанку је присуствовао и представник Агенције за промоцију трговинских инвестиција Републике Кореје – КОТРА.