Министар Горан Триван и прва дама Турске Еминe Ердоган на представљању пројекта „Нулти отпад“

Министар Горан Триван и прва дама Турске Еминe Ердоган на представљању пројекта „Нулти отпад“

Човечанство је у еколошкој кризи која води ка још већим природним катастрофама, климатским миграцијама, сиромаштву и ратним сукобима, уколико се свет не уједини око принципа зелене економије по којима је отпад сировина и ресурс, једна је од порука са данашњег представљања резултата пројекта „Нулти отпад“ (Zero Waste) Републике Турске чији је покровитељ прва дама Републике Турске Еминe Ердоган.

Министар заштите животне средине Горан Триван изразио је захвалност првој дами Републике Турске на иницијативи за решавање проблема отпада на националном и глобалном плану, и честитао на постигнутим резултатима у унапређењу животне средине. Он је указао да односи Србије и Турске нису никада били бољи, захваљујући председницима наших држава, а простора за даље јачање сарадње између две земље има нарочито у области заштите животне средине. Триван је рекао да Србија предузима пресудне кораке ка успостављању уређеног система заштите животне средине, где је приоритет пречишћавање отпадних вода и чиста Србија без отпада, а међународне инцијативе значајан подстицај за њихову успешнију реализацију.

Турска и Србија су већ предузеле прве у низу активности на јачању сарадње у области заштите животне средине, али две земље тек чекају заједнички пројекти, који доносе бољитак за грађане, рекао је Триван. Заштита животне средине је мост кoји повезује народе и шири мир, али и је и израз бриге и љубави човека према својој земљи и Планети, нагласио је министар.

Прва дама Турске Еминe Ердоган истакла је да је срећна што се налази у пријатељској Србији, и што може да пренесе најискреније поздраве турског народа. Изражавајући честитке Амбасади Републике Турске у Београду на покретању пројекта “Нулти отпад” у оквиру дипломатске мисије, Еминe Ердоган је нагласила да свет чини једну породицу која треба да стане у заштиту природе. Како је објаснила, упозоравајуће последице загађења и претња еколошке кризе подстакле су покретање пројекта “Нулти отпад” у Турској, када су успостављени системи за рециклажу, најпре у зградама јавних институција, а затим у општинама, а у акцију су се укључиле и невладине организације и медији. У оквиру иницијативе, почетком 2019. године у Турској је почела наплата пластичних кеса које су раније биле бесплатне. У врло кратком периоду, употреба пластичних кеса је смањена за 80 посто, а циљ је да се у 2020. години прошири покрет “Нулти отпад” широм земље до 45 посто, а до 2023. године до 100 посто, нагласила је прва дама Турске.

Она се осврнула на велике последице планетарног загађења пластиком, наводећи податке да сваки човек поједе отприлике 5 грама пластике на недељном нивоу, што одговара количини пластике једне кредитне картице, а да ће, уколико се не ограничи употреба једнократне пластике, 2050. године  у водама пливати више пластике него риба. Загађењем које стварамо, припремамо крај не само других створења, већ и свој, због чега се свет мора заједнички изборити са прекомерним загађењем,  упозорила је Емина Ердоган, и изразила очекивање да ће се еколошка солидарност, која је започета пројектом “Нулти отпад” са пријатељском земљом Србијом, наставити.

Кампања „Нулти отпад“ који је покренула прва дама Републике Турске Еминe Ердоган, пример је пројекта који је за веома кратко време донео резултате у смањењу количине отпада,  повећању процента раздвојеног и прерађеног отпада, и јачању свести јавности о економској и еколошкој добробити смањења и претварања отпада у сировину и енергију. Од 2017. године од када се примењује, пројекат је укључио 18.750 јавних институција, а рециклирано је преко 126 тона папира, 49 тона пластичног отпада, преко 9 тона органског материјала, што је донело мерљиве уштеде у енергији и сировинама и смањило емисију гасова са ефектом стаклене баште за 25.6 тона. Кампања усмерена ка остваривању циља Републике Турске да до 2023. године повећа проценат прерађеног отпада са садашњих 13 посто на 35 посто, прерасла је у глобални позив и идеју.

Амбасада Републике Турске у Републици Србији прва је турска амбасада у свету где је Еминe Ердоган представила овај пројекат који је усмерен на превазилажење еколошке кризе и ван граница Турске, и јачање међународне сарадње за стварање боље будућности за сву децу света.