Међународни дан заштите озонског омотача 2021

Међународни дан заштите озонског омотача 2021

Министарство заштите животне средине обележава данас, 16. септембра, Међународни дан заштите озонског омотача и подсећа на посебан значај овог дана, јер је тада усвојен један од најуспешнијих међународних споразума из области заштите животне средине – Монтреалски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач.

Овогодишњим слоганом Montreal Protocol - Keeping us, our food and vaccines cool, истакнуто је да је Монтреалски протокол данас много више од онога што је био на почетку. Смањењем производње, потрошње и употребе флуорованих гасова очекује се да ће се до краја века избећи пораст глобалне температуре до 0,4 °С.

Све земље потписнице Протокола су упркос изазовима пандемије COVID-19 показале изузетну вољу и одговорност у испуњавању својих обавеза и у спровођењу контролних мера.

Народна скупштина Републике Србије је изгласала Закон о потврђивању Амандмана на Монтреалски протокол – Кигали амандман, који је објављен 13.09.2021. године, чиме је  Република Србија дала јасну поруку да је спремна да да свој допринос у борби против пораста глобалне температуре.

Ратификацијом међународних споразума из области заштите озонског омотача Република Србија је преузела одређене обавезе, које успешно испуњава кроз рад Националне озонске канцеларије (Група за заштиту озонског омотача) у оквиру Одeљења за заштиту ваздуха и озонског омотача, Сектора за управљање животном средином Министарства заштите животне средине. Помоћ и подршку у реализацији Монтреалског протокола, који се успешно спроводи у Републици Србији кроз бројне активности, пружају и имплементационе агенције УНИДО-а (Организација УН за индустријски развој) и УНЕП-а (Програм УН за животну средину).

Министарство заштите животне средине, као надлежно за спровођење Монтреалског протокла у Републици Србији, успешно спроводи све планиране активности. Посебно треба истаћи систем сертификације сервисера расхладних и клима уређаја, организовање великог броја радионица за различите циљне групе, као и рад на јачању свести и припреми едукативног материјала. Ове године одржана је Обука за царинске службенике, обележен је Светски дан хлађења кроз радионицу за кориснике који користе супстанце која оштећују озонски омотач и могућност коришћења алтернативних супстанци које су дозвољене за употребу, као и радионица на тему „Запаљиви и природни расхладни флуиди“. Такође је одржана и  радионица за тренере сервисера расхладних и клима уређаја, у циљу побољшања и развоја система сертификације.

У циљу јачања свести о важности озонског омотача и његове заштите код најмлађе популације и деце са посебним потребама школског узраста, Министарство заштите животне средине ће и ове године обележити Међународни дан заштите озонског  омотача кроз активности у неколико основних школа, у којима ће се организовати ликовни и литерарни  час на тему заштите озонског омотача. За ту активност свим учесницима биће подељен едукативни материјал и прибор за цртање.

Постер на српском и енглеском језику.