Међународни дан заштите озонског омотача

Међународни дан заштите озонског омотача

Ozone

Министарство пољопривреде и заштите животне средине обележава 16. септембар, Међународни дан заштите озонског омотача у циљу подсећања на датум када је у Монтреалу 1987. године отворен за потписивање Монтреалски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач, након открића да одређене хемикалије које су се широко користиле оштећују озонски омотач.

„На глобалном нивоу, земље потписнице протокола смањиле су укупну потрошњу супстанци које оштећују озонски омотач за 98%. У Републици Србији, у 2013. години потрошња супстанци које оштећују озонски омотач износила је око 2% потрошње у 2003. години“, нагласила је министар Богосављевић-Бошковић.

 „Министарство пољопривреде и заштите животне средине кроз свој редовни рад обезбеђује да Србија испуни своје обавезе у заштити озонског омотача, првенствено упостављањем законодавног оквира за контролу супстанци које оштећују озонски омотач. Такође се кроз пројекте Мултилатералног фонда и Организације УН за индустријски развој предузимају конкретне мере и активности на јачању јавне свести, али и капацитета у испуњавању прописаних норми (обука цариника, обука инспекције), а посебно помоћ индустрији у расхладном сектору да смањи потрошњу ових супстанци“, рекла је министар.

Ове године ће нам у преношењу поруке о значају озонског омотача помоћи организације цивилног друштва, изабране на Конкурсу за финансирање пројеката у оквиру теме „Озонски омотач – утицај на животну средину и здравље људи“. Конкурс су заједнички организовали ресорно Министарство и Организација УН за индустријски развој (УНИДО). Средства за реализацију пројеката, у износу од 3,2 милиона динара, у потпуности су обезбеђена из донације.

Сатницу догађаја можете преузети на линку.