Међународни Дан заштите озонског омотача

Међународни Дан заштите озонског омотача

ozon ilustracija 1Држава чини све како би допринела глобалној акцији очувања озонског омотача кроз примену прописа којима би се смањила употреба штетних хемикалиија. У складу са овогодишњим слоганом „Озонски омотач – једино што те раздваја од УВ зрака“, важно је скренути пажњу грађанима да поведу рачуна приликом куповине производа и одаберу оне који не садрже супстанце које оштећују озонски омотач. У свакодневном животу користимо уређаје или пак препарате који могу нанети штету. То су пре свега стари расхладни уређаји – замрзивачи и фрижидери, клима уређаји, против пожарни апарати или дезодоранси. Уколико већ имамо уређај који садржи ову супстанцу, треба да водимо рачуна и да  на крају животног века уређаја, односно пре рециклирања или уништавања уређаја супстанца извуче из система и одложи на прописан начин како не би завршила у животној средини“, апеловала је министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић поводом обележавања Међународног Дана заштите озонског омотача.

Министар Богосављевић Бошковић је истакла чињеницу да према подацима Уједињених нација озонски омотач показује знаке опоравка и да ће се према њиховим проценама, до 2050. године регенерисати у значајној мери. Министарство је у циљу заштите озонског омотача, реализације и координације свих активности везаних за имплементацију Монтреалског протокола, у оквиру Министарства оформљена је Национална озонска канцеларија у децембру 2008. године. Она кроз свој редовни рад, обезбеђује да Република Србија испуни своје обавезе у заштити озонског омотача, првенствено упостављањем законодавног оквира за контролу супстанци које оштећују озонски омотач, предузимањем конкретних мера и активности на јачању јавне свести, капацитета у испуњавању прописаних норми, а посебно пружање помоћи индустрији у расхладном сектору да смањи потрошњу ових супстанци.

„Једна од најважнијих активности Канцеларије је издавање дозвола за увоз/извоз супстанци које оштећују озонски омотач у циљу прецизне контроле потрошње ових супстанци и извештавања надлежних органа протокола о овим подацима“, нагласила је министар.

Богосављевић Бошковић је подсетила да пуну подршку у реализацији националних пројеката и обележавања Дана озонског омотача у Србији финансира се из средстава Мултилатералног фонда за имплементацију Монтреалског протокола, посредством Организације УН за индустријски развој (УНИДО), као и да је један од пројеката који доприносе смањењу потрошње супстанци које оштећују озонски омотач реализован у 2015. години „Демонстрациони пројекат замене центрифугалних CFC чилера”.

У оквиру овог пројекта набављена су  и испоручена два чилера Управи за заједничке послове републичких органа (УЗЗПРО), односно извршена је замена два стара чилера у згради СИВ 3 новим чилерима који ће као расхладно средство користити HFC (флуороугљоводонике). За набавку нових чилера УНИДО је одобрио финансијска средства у износу од 160.000 америчких долара. Уградњом нових чилера повећана је енергетска ефикасност, односно расхладни систем постиже максималан ефекат са минималним утрошком енергије, а такође заштита озонског омотача постиже се коришћењем замењеног расхладног средства фреоном који припада супстанцама које не оштећује озонски омотач.

У наредном периоду планиран је наставак активности везаних за едукације, обуке инспекције за заштиту животне средине, обуке сервисних техничара из расхладног и климатизационог сектора, али и доношење нових подзаконских аката, издавање сертификата и унапређење сарадње са организацијама цивилног друштва.