Међународнa конференцијa о океанима

Међународнa конференцијa о океанима

Државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић учествовао је у раду Међународне конференције о океанима: Плава економија, која је одржана од 19. до 21. септембра 2018. године у Лисабону, Португал.  Конференција је окупила представнике влада и стручњаке ради размене идеја и искустава о плавој циркуларној економији, улози науке и привредних активности у одрживом коришћењу драгоцених ресурса океана.

У океанима који покривају 71 посто површине Земље налази се више од 90 одсто биодиверзитета Планете. Океани, преко којих се обавља више од 80 одсто светске трговине, првенствени су регулатор глобалне климе. Истовремено, озбиљно су угрожени прекомерним загађењем које прети укупном опстанку живог света, констатовано је на Конференцији.

Државни секретар Карић је истакао да је плава циркуларна економија прилика за земље у развоју да на њеним принципима унапреде управљање водним екосистемима, управљање отпадом, што ће истовремено допринети ефикаснијем рационалнијем коришћењу ресурса, економском расту и повећати запосленост. „Плава економија као економски модел одрживе будућности Планете јесте смерница за одрживо коришћење екосистемских услуга морских и слатководних ресурса, и представља пут за будућност света. Србија је посвећена реализацији циљева одрживог развоја, што се огледа у нашем деловању у циљу заштите животне средине и привржености обавезама које се тичу приступања ЕУ, међународним уговорима и споразумима. Дубоко верујемо да се еколошкој димензији у оквиру Агенде до 2030 мора приступити уз свест о потребама појединачних земаља, уз промовисање јаког научно-политичког система повезивања, јачање капацитета, технолошку подршку и обезбеђивање сигурних и стабилних извора финансирања“, истакао је Карић.

„Србија улаже ресурсе у развој концепта циркуларне економије кроз повећање институционалног капацитета за подршку таквом развоју, подизање друштвеног капацитета и промену привредног система ка чистијој, циркуларној економији, с планом да до 2035. године тај начин привређивања постане доминантна парадигма пословања у Србији са којом се она приближава светским трендовима“, закључио је.

На Међународној конференцији, учесници су усвојили Декларацију као израз заједничких опредељења и основ за даље акције везано за плаву циркуларну економију у циљу очувања океана, носиоца живота Планете.