Љубав према природи је љубав према Србији и планети Земљи

Љубав према природи је љубав према Србији и планети Земљи

Министар Триван и амбасадор краљевине Шведске у Србији Јан Лундин данас су поводом Дана планете Земље,  у Супернатурал парку на Ади Хуји, симболично посадили аутохтоне беле врбе и присуствовали формирању „Меденог врта“, уоквиру  завршног  дела пројекта ревитализације и пошумљавања Аде Хује.

Говорећи о пројекту заштите животне средине на Дунаву, који је, како је казао, наша главна карика са Европом, он је рекао да је потребано да пројекте такве, светске конкурентности друштво и валоризује

„Пројекат ревитализације и пошумљавања Аде Хује „Од депоније до парка“ проглашен је једним од 25 најбољих европских пројеката и значајан је како за Београд, тако и за Србију, јер је Ада Хуја део еколошки важног подручја „Ушћа Саве у Дунав“, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван, на београдској Ади Хуји.

Почетак пошумљавања некада девастираног подручје на Ади Хуји, какво је било до 2012.године, показује како је истакао Триван, колико је важна љубав према природи која је неодвојива од љубави према Србији. Он је подсетио да Србија спада међу 40 земаља света по богатству биодиверзитета и да је планетарно важно да се  сачува биљни и животињски свет.  Указао је да када шуме нестану, нестају и плућа  и  да је зато вредно  ово што се ради  на Ади Хуји јер представља својеврстан кисеоник за Београд. Истовремено је указао да док се рукавац Аде Хује не среди, док се у догледно време не направи систем за прераду отпадних вода,  Ада Хуја неће завршити своју мисију. Рекао је да је приоритет  Министарства прерада отпадних вода. „Стручно и финансијски подржавамо општине у акцијама пошумљавања и у изради пројектно-техничке документације која је предуслов за изградњу 360 система за прераду отпадних вода“, рекао је Триван

Шведски амбасадор Јан Лундин обећао је да ће његова земља наставити да помаже Србији у еколошким питањима и изазовима у достизању европских стандарда кроз Поглавље 27. Са Србијом ће, како је казао, радити заједно на свим проблемима, укључујући и проблем дивљих депонија.

„Једна трећина шведске помоћи Србији ићи ће на пројекте одрживог развоја. ЕУ има високе захтеве и то је добро, а ми ћемо наставити да подржавамо Србију на том путу”, рекао је амбасадор Лундин. Он је имао  поруку и за грађане Србије: "Не треба чекати српску или шведску владу, већ мора да постоји иницијатива и из удружења, локалних заједница, невладиног сектора". Како је рекао амбасадор Лундин, друштво у коме сви помажу и раде на реформама, корисно је по своје грађане.

Кроз активности пројекта који реализује удружење „ Супер Натурал“ у сарадњи са Општином Палилула, Секретаријатом заштите животне средине Града Београда и бројним грађанским иницијативама, од почетка године посађено је 400 садница аутохтоног дрвећа, враћена је шума на шпиц Аде Хује и ревитализовано 12 хектара шумског станишта, чиме је биодиверзитет значајно повећан. Формирање "Меденог  врта", са  стотинама садница лаванди, рузмарина, жалфије, помоћи ће пчелама, које су важна карика у екосистему,  да очувају станишта и да се тако поврати еколошка равнотежа и подстакне биодиверзитет парка.

Ада хуја,  а посебно њен шпиц, део је  подручја  од међународног значаја за  птице  (ИБА- Импортант бирд ареа),  као и подручје од међународног значаја за биљке (ИПА -импортант плант ареа). Ада хуја је део еколошки значајног подручја „Ушће Саве у Дунав", еколошке мреже Републике Србије и потенцијално подручје евроспке еколошке мреже НАТУРА 2000.