Кроз дијалог са цивилним друштвом до боље преговарачке позиције за Поглавље 27

Кроз дијалог са цивилним друштвом до боље преговарачке позиције за Поглавље 27

1Министарство заштите животне средине учествовало је у реализацији мастер курса који је обухватио теме из заштите животне средине значајне за процес придруживања ЕУ. Семинар је организовао Регионални центар за животну средину за централну и источну Европу - РЕЦ, Канцеларија у Србији, за партнерске организације подржане кроз институционалне грантове у оквиру Програма подршке организацијама цивилног друштва у Србији (CSOnnect), финансираног од стране Шведске међународне агенције за развој и сарадњу (SIDA).

Ова петодневна обука окупила је у Врњачкој Бањи више од 60 представника организација цивилног друштва подржаних кроз овај програм, који су кроз дискусије и радионице разменили искуства и разматрали изазове у области заштите животне средине.

2Државни секретар Министарства заштите животне средине и шеф Преговарачке групе 27 Иван Карић, представио је учесницима Конференције активности Министарства на изради Преговарачке позиције за Поглавље 27, али и планове за будући рад. У сарадњи са бројним партнерима и заинтересованим странама, како је нагласио, израђен је четврти нацрт преговарачке позиције који садржи неке од информација припремљених у оквиру нацрта Специфичних планова имплементације. Државни секретар је говорио и о наредним корацима у овом процесу – финализацију нацрта Преговарачке позиције Министарство очекује крајем априла, а Преговарачка група 27 би до краја јуна ове године требало да преда Нацрт преговарачке позиције Европској комисији на неформалне консултације.

Представници цивилног друштва су упознати са активностима Министарства на јачању сарадње са цивилним друштвом, трећим ревидираним Националноим програмом за усвајање правних тековина ЕУ (NPAA), плановима за транспозицију и примену ЕУ законодавства у области животне средине, и унапређењу правног оквира за процену утицаја и стратешку процену утицаја на животну средину.

Мастер курс је затворен дискусијом о изради Националне стратегије управљања отпадом и плановима за унапређење правног оквира у области управљања отпадом.