Краљевина Шведска један од најзначајнијих билатералних донатора Србије за област животне средине

Краљевина Шведска један од најзначајнијих билатералних донатора Србије за област животне средине

naslovna

„Краљевина Шведска је један од најзначајнијих билатералних донатора Србије за област животне средине. У сарадњи са Међународном агенцијом за развој Краљевине Шведске, Министарство пољопривреде и заштите животне средине годишње успешно спроводи пројекте вредне 3 милиона евра. Пројекти имају за циљ припрему Министарства за преговарачки процес у оквиру поглавља за животну средину и климатске промене, јачање капацитета за припрему и управљање значајним инфраструктурним пројектима који се финансирају из претприступних фондова ЕУ, као и финансирање приоритетних инфраструктурних пројеката из области управљања отпадом и отпадним водама“, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Стана Божовић, током радне посете Краљевини Шведској.

????????????????????????????????????

Теме састанака биле су управљање отпадом, управљање водама, заштита природних ресурса (вода, ваздух, земљиште), инспекцијски надзор, управљање пројектима и европске интеграције.  Члан делегације која је посетила Шведску био је и градоначелник Лесковца, Горан Цветановић, обзиром да се у граду Лесковцу из ЕУ фондова, фондова Краљевине Холандије, Краљевине Шведске и Министарства, финансира постројење за третман отпадних вода чија је вредност 24 милиона еура. Представници Министарства су активно укључени у имплементацију активности на постројењу за третман отпадних вода у Лесковцу, и ово је била изузетна прилика да градоначелник Лесковца посети једно такво постројење у Шведској које постоји 40 година и врши услугу третмана отпадних вода за 750 000 људи.

Са заменицом директора Међународне агенције за развој, државни секретар Божовић је разговарала о наставку донаторске подршке Краљевине Шведске за пројекте Министарства, у првом реду наставка тренутних пројектних активности, али и отварања нових значајних пројеката јачања инфраструктуре и људских капацитета на националном нивоу и у сарадњи са земљама региона.

????????????????????????????????????

Током радне посете, делегација је посетила Министарство животне средине и енергетике Краљевине Шведске, Министарство спољних послова, Међународну агенцију за развој, Агенцију за заштиту животне средине, Агенцију за управљање водама, као и два регионална система за управљање отпадом и отпадним водама.