Кључ за решавање аерозагађења је на локалу

Кључ за решавање аерозагађења је на локалу

Министар заштите животне средине Републике Србије Горан Триван разговарао је данас са представницима градских и општинских самоуправа Београда, Ниша, Ужица, Смедерева, Ваљева и Косјерића, о решавању проблема загађења ваздуха у тим срединама. Ове општине су по подацима Агенције за заштиту животне средине идентификоване са највећим бројем дана у којима је током године повећана концентрација загађујућих материја у ваздуху.

Министар Триван је подсетио да због загађеног ваздуха, према подацима Светске здравствене организације у Србији годишње умре 6500 људи и да је приоритетно питање решавање тог проблема.

„Кључ за решавање аерозагађења је на локалу, у општинама и градовима где се грађани суочавају са тим проблемима. Одговорност за квалитет ваздуха у срединама из којих долазите је ваша, сваке локалне самоуправе и њеног руководства“, рекао је министар и изразио спремност Министарства заштите животне средине да помогне у решавању тог проблема.

У отвореном разговору са министром Триваном и његовим сарадницима, представници  локалних самоуправа су указали на изворе аерозагађења у градовима и општинама из којих долазе, на проблеме у њиховом отклањању  и изнели примере добре праксе у решавању проблема загађења ваздуха.

Током састанка  изнети су  подаци Агенције за заштиту животне средине по којима је током прошле године Ужице имало 154 дана са повећаном концентрацијом загађујућих материја, Београд 74, Смедерево 146, Косјерић 86, Ваљево преко 70 док су се у ваздуху  у Нишу у 54 дана показале доминантним ПМ честице.

Представници локалних самоуправа су потврдили  да  су највећи извори лошег квалитета ваздуха индивидуалне или градске котларнице које као енергент користе мазут или угаљ, стари аутомобили и дизел возила и саобраћајна регулација.

Током  разговора су тражена и предлагана решења за реализацију планова, програма и мера за отклањање аерозагађења  и унапређење квалитета ваздуха које су општине и градови  по закону обавезне да израде, доставе Министарству заштите животне средине на сагласност, а потом  примењују.

„Морате сами себи помоћи, да би вам и ми помогли. Хоћемо да заједно решавамо ваш проблем али морате да урадите свој део посла, планове и програме. Ако покажете да сте у буџету ваших општина предвидели финансијска средства  за озелењавање, да отварате плућа ваших градова и општина садњом нових стабала, да сте угасили бар једну котларницу која као енергент користи мазут и Министарство ће вам пружити и стручну и финансијску подршку“, рекао је Триван. Он је указао да без планова и пројеката се не може трошити ни буџет општина нити  аплицирати  за пројекте којима би се решавало аерозагађење или други еколошки проблеми.

Министарство је, рекао је Триван, и ове, као и прошле године, пре неки дан објавило конкурс, за пошумљавање, који је на сајту МЗЖС, и позвао општине да аплицирају. Подсетио је да је пошумњавање наједноставнији и најефикаснији начин борбе са аерозагађењем и климатским променама.

На крају састанка је закучено да ће представници локалних самоуправа  у налажењу практичних  решења за проблеме загађења ваздуха у њиховим срединама имати отворену, редовну комуникацију и консултације као и подршку Сектора за управљање животном средином, Одењење за заштиту ваздуха МЗЖС.