Ка бољем управљању електричним и електронским отпадом у Србији

Ка бољем управљању електричним и електронским отпадом у Србији

)NALEDМинистар заштите животне средине Горан Триван потписао је данас у Београду  споразум о сарадњи  Министарства заштите животне средине са НАЛЕД-ом, Немачком развојном сарадњом (ГИЗ), компанијама Горење и Coca-Cola HBC на заједничкој реализацији пројекта „Ка бољем управљању електричним и електронским отпадом у Србији“.

Споразум је потписан на конференцији за новинаре организованој након радног састанка  министра  Тривана и његовог стручног тима МЗЖС са члановима и партнерима НАЛЕД-а, посвећеног темама зеленог фонда, еколошких накнада, посебних токова  отпада и продужене одговорности као одрживог принципа управљања отпадом.

„Управљање отпадом је први приоритет Министарства заштите животне средине и основни мотив потписивања овог споразума је да направимо ред, да се доследно спроведе правило ко загађује плаћа, јер није могуће да профит буде важнији од нашег живота и здравља, а то је циљ здраве животне околине. Споразум о управљању електричним и електронским отпадом је корак у решавању озбиљних проблема које имамо у управљању отпадом “, рекао је министар Триван обраћајући се присутнима.

Указао је да је у свим областима, а нарочито у заштити животне средине Министарству и Влади важна подршка цивилног друштва, које је уз привреду једна од  најважнијих карика развоја и напретка. Посебно је захвалио на подршци СР Немачке, нарочито кроз вишегодишње пројекте које у Србији реализује ГИЗ, као и на доприносу коју пружа Налед у унапређељу животне средине.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван је након потписивања Споразума о управљању електричним и електронским отпадом новинарима  изјавио  да ће Нацрт за преговарачку позицију за Поглавље 27, које се односи на заштиту животне средине, бити готов у року од неколико недеља, након чега ће се ступити у  преговоре са Директоратом за заштиту животне средине, који ће дати коначан суд да ли у Нацрту нешто треба изменити,  те да ће од те процедуре зависити време отварања Поглавља 27.

„С обзиром да се, према оцени Европске уније, ради о најкомпликованијем и најделикатнијем поглављу за Србију,  кључно нам је да се добро припремимо и да тако издејствујемо  дуже рокове за прилагођавање европским стандардима, ” сматра Триван и додаје да ће у супротном, ако ти рокови буду краћи и ако се не испуне услови у одговарајућем року, наша земља плаћати пенале за које нема ресурсе.